Resum mirall trencat.

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1131 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
ARGUMENT DE MIRALL TRENCAT
Mercè Rodoreda.

Mirall trencat és una novel·la escrita per Mercè Rodoreda, important escriptora de la literatura catalana en la que s'explica la història de les tres generacions d'una família barcelonina que pertanyia a una classe social alta.

La història comença explicant-no's la vida d'una noia que es diu Teresa, que no pertany a la classe alta de la societatcatalana, si no que pertany a una família de peixaters. El pare d'aquesta noia es mort, i ella i la seva mare treballen a la peixateria per poder viure. La Teresa coneix a un noi, Miquel Masdéu amb el que té una relació sense saber que ell era casat. D'aquest amor va néixer un nen, que va deixar vivint amb la seva tia Adela a canvi de proporcionar-li tot el que necesitava per poder viure. Ellava casar-se amb un home d'avançada edat i amb una salut molt delicada però molt ric, en Nicolau. Gràcies a aquest casament la Teresa abandonà la seva trista vida de noia pobre i per fi pot abandonar la peixatera, ja que la seva mare va morir i va poder vendre-la. En Nicolau sabia que la Teresa no estava enamorada d'ell, però a ell tan li feia, ja que l'únic que volia era no estar sol. La Teresa vatenir tot el que desitjava, diners, joies, vestits amb els que sempre havia somiat...i el que va ser més important per ella i que ho seguirà sent en tota la novel·la, una agulla de brillants “tan grossa com la palma de la mà”.
Però al poc temps del matrimoni de la Teresa i en Nicolau, aquest va morir a causa de la seva avançada edat i d'una salut molt delicada

Paral·lelament, s'ens presenta aSalvador Valldaura, un home que viu a Barcelona i a París. Mentre estava una nit al Liceu de Barcelona s'enamorà d'una noia, Bàrbara. Entre aquests dos neix una història d'amor, però una nit que van quedar per sopar ella es va suïcidar. Aleshores Valldaura es sentia sol i deprimit i creia oportú l'entrada d'un nou amor a la seva vida.
Valldaura es va sentir atret per la Teresa des de el primercop que la va veure durant un sopà a casa d'ella. No es van tornar a veure fins passat un any de la mort d'en Nicolau. D'es d'aquell dia va sentir un sentiment molt fort cap a ella, i des d'aleshores sempre li enviava violetes. Les flors tindrán una gran importància en tota la novel·la, es convertiràn en un símbol.
Passat un temps van decidir casar-se. En Valldaura i la Teresa van anar a viure aParís, però ella no es sentia feliç lluny de la seva estimada Barcelona i van decidir tornar al país. La parella va comprar una torre a Sant Gervasi. Allà van viure i van tenir una filla: la Sofia. Encara que la Teresa estava casada amb el Valldaura, tenia un amant, el notari Riera, amic de la família.

La Sofia creixia i no apreciava gaire a la seva mare, es més, es pot dir que no la podia niveure, en canvi, al seu pare, li tenia un amor enorme. La Sofia creix, però creix allunyada de la seva mare i sent una nena malcriada i d'un caràcter insuportable. Aquesta comença a tenir una relació amb l'Eladi, un noi d'una classe social menor que la de la Sofia, però molt atractiu.
En Valldaura mor i la Sofia es casa amb l'Eladi. Aquest, la nit de noses li dona una noticia: ell tenia una fillaque es deia Maria, filla de Lady Godiva, aquest el seu nom d'artista ja que es dedicava a cantar sobre els escenaris nua muntada sobre un home disfressat de cavall, el seu nom verdader era Pilar. Desprès de casar-se la Sofia i L'Eladi seguien vivint a casa de la Teresa, que també s'estava fent gran. La Maria, que així es deia la filla de l'Eladi, va anar a viure amb el seu pare. Era una noia moltmaca, però amb un caràcter peculiar, però encara així, li tenia el cor robat a l'Eladi. Entre tots això, la Sofia es va quedar embarassada i volia tenir una nena per a poder allunyar la Maria del seu pare, però no va ser així ja que va tenir un nen, en Ramón. En Ramon i la Maria es van fer molt amics i es van estimar des del primer moment, però ells no s'havien que eren germans, ells creien que...
tracking img