Resumen antologia poesia catalana

Páginas: 8 (1810 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2011
DEL MODERNISME AL SEGLE XXI
EL MODERNISME
El realisme va entrar en crisi a finals del segle XIX en benefici d’altres tendències defensores d’una literatura més intima i espiritual. Des de la segona meitat del segle XIX, la literatura francesa havia desenvolupat uns corrents alternatius a les propostes del realisme. La idea principal d’aquestes tendències era donar a conèixer un pensamentd’oposició al positivisme burgès i una reacció a la mentalitat racionalista que tot ho basava en el progrés tecnològic, la filosofia utilitària i el culte materialista. Els conceptes d’artista i d’art van entrar en conflicte amb la burgesia. Aquesta diferència era proposada com una lluita de la poesia contra la prosa de la vida. El nou artista, orgullós i solitari, s’acollia a la teoria del geni, esconsiderava un heroi i un visionari, defensava la idea de viure segons l’esperit i s’interessava per la literatura de Isbern, Ruskin i Maeterlink. França, principalment la seva capital, es van convertir en el centre de la modernitat artística. El Modernisme defensava l’art i la bellesa davant de l’art burgès, mentre que el realisme es limitava a reflectir les imatges de la vida quotidiana. Apartir de l’any 1892 va començar a manifestar-se en les lletres catalanes i va conformar el Modernisme. El seu primer impacte va suposar la transformació de la literatura catalana cap a la cultura de la contemporaneïtat, la superació del romanticisme nostàlgic de la Renaixença i dels jocs Florals. Exemples d’autors del Modernisme català són: Joan Maragall, Santiago Rusiñol, Ignasi Iglésias o VíctorCatalà. La revista L’Avenç exposava les idees modernistes. Pel que fa a la novel•la, l’obra Solitud de Víctor Català era una de les peces més representatives de la narrativa contemporània. Joan Maragall representa la figura més important i carismàtica del modernisme català.
L’ESCOLA MALLORQUINA
Producció literària de l’illa de Mallorca entre el final del segle XIX i el començament del XX. Elsautors més importants són: Miquel Costa i Llobera i Joan Alcover. Els trets característics són: la preocupació per la forma, l’art de la retòrica i l’elegància del llenguatge. La seva temàtica es paisatgística i encarada a una poesia de gust clàssic, on regnen la serenitat, l’harmonia i l’ordre. Costa i Llobera afirmava que l’una no podia existir sense l’altre. La poesia de Miquel Costa i Lloberaparteix de la Renaixença, “Poesies”. La poesia de Jan Alcover colpeix per la sinceritat del seu dolor de l’existència, “Cap al tard”.
EL NOUCENTISME
A partir del 1906, va sorgir el Noucentisme pel Modernisme. Concreten un programa de govern i l’esforç d’una política cultural sintetitzada per Enric Prat de la Riba, Pompeu Fabra, Eugeni d’Ors i Josep Carner. Parteixen del desastre del 1898 i de ladualitat de respostes que va donar-hi la societat espanyola i catalana. A partir del 1898, la burgesia catalana s’organitza seriosament, procedint a la reconversió de La veu de Catalunya en el diari i s’agrupà en la Lliga Regionalista, el qual l’any 1901 va obtenir el primer triomf en les eleccions municipals. El Noucentisme es va convertir en el programa de política cultural de la LligaRegionalista. El triomf del Noucentisme va suposar l’eliminació del Modernisme. Els dos compartien interessos en termes de cultura i podien anar en paral•lel en més d’un aspecte. Les diferencies entre modernistes i noucentistes eren ideològiques. Josep Carner, conegut com a príncep dels poetes, va ser la figura clau del noucentisme literari i un punt de referència de la poesia noucentista, a partir del’obra “Els fruits saborosos”. Carner presenta aspectes i situacions de la vida burgesa, i els tracta a la manera de les èglogues clàssiques. Un cas atípic es el paper que hi representa Maria Antònia Salvà, amb herències de l’Escola Mallorquina i la seva continuïtat després de Costa i Llobera. Als seus versos es combina la natura i la tradició popular. La poesia de Carles Riba és, per ell, un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antologia De La Poesia Catalana
  • Traball Antologia de la poesia catalana
  • Antologia Poesia Catalana
  • Antologia de poesia catalana
  • Resumen prólogo antología de poesia catalana
  • Antologia De Poesia Catalana Vora La MAr
  • Antologia de poesia catalana
  • Antologia de poesia catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS