Resumen completo literatura catalana

Páginas: 18 (4445 palabras) Publicado: 5 de septiembre de 2012
BERNAT METGE I L'HUMANISME
Stephanie Sweet i Marisa Carrió

L’humanisme
L’Humanisme s'originà al segle XIV a Itàlia i des d'allí s'estengué a tot Europa. Aquest corrent cultural es basa, per una banda, en la voluntat de recuperar i rellegir els clàssics grecs i llatins, però no ja com una veu d'autoritat on cercar referents morals com a l'Edat Mitjana sinó pel plaer estètic i la curiositatintel·lectual. Per l'altra, suposa un canvi d'actitud respecte a l'Edat Mitjana que sovint es descriu com el pas del teocentrisme a l'antropocentrisme (home com a centre i mesura de totes les coses). L'ànsia pel saber, la valoració de la intel·ligència i la bellesa en són característiques importants. Aquest corrent, que obrirà les portes al Renaixement, es dóna en el marc del naixement de laburgesia,la vida urbana i la impremta. A Catalunya es considera que l'Humanisme entrà a través de França i que s'hi desenvolupà entre el final del segle XIV i el segle XV. Podríem situar-ne la data d'inici l'any 1388, any de la publicació del Valter e Griselda de Bernat Metge. Aquest autor, juntament amb Antoni Canals es consideren els màxims representants de l'Humanisme a Catalunya. L'òrgan de màximadifusió i fixació d'aquest corrent, així com de la llengua catalana moderna, fou la Cancelleria Reial.

VIDA
Bernat Metge va néixer a Barcelona poc abans de 1346, és a dir uns deu anys després de la mort de Ramon Muntaner. Son pare, Guillem Metge era especier vinculat amb la casa reial, i sa mare es deia Agnès. El pare va morir quan era adolescent i la mare es va tornar a casar, aquestavegada amb Ferrer Saiol, que va esdevenir protonotari de la Reina Elionor de Prades. Del pare va aprendre nocions de la professió d’apotecari, és a dir ciències, i del padrastre, llatí i aragonès. Així va tenir una educació prou completa. D’altra banda, de pare i de padrastre, tenia vincles amb la cort reial.

Es va casar primer amb Eulàlia Vivó, filla de notari, amb la qual va tenir un fill,Guillem Martí. Vidu, es tornà a casar amb Eulàlia Formós i van tenir quatre fills: Pere, Constança, Griselda i Aldonça.

Uns mesos després d' esdevenir notari, i sens dubte, gràcies al padrastre, va ser nomenat ajudant de registre de la reina Elionor. Quatre anys més tard ja era al servei de Joan, duc de Girona, el futur Rei Joan I, amb el càrrec d’escrivà, abans de ser nomenat secretari del rei.Com a secretari reial administrava els delmes que el Papa havia atorgat al rei perquè acabés de conquerir Sardenya. El 1393 va ser nomenat procurador general encarregat dels negocis de la cort, i el rei el va enviar com a ambaixador a la cort papal d’Avinyó, la qual cosa li va permetre llegir obres de Petrarca i Dante entre altres, i conèixer l’escriptor aragonès, Juan Fernández de Heredia id’altres escriptors europeus importants.

L’estança de Bernat Metge a Avinyó va tenir una gran importància per a la literatura de la península ibèrica. Petrarca va ser el primer humanista. Aquest va abandonar com a temes literaris els misteris i la doctrina de l’Església i s'interessà interessava per la poesia i els autors llatins: Ciceró, Virgili i Ovidi. Escrivia sobre la bellesa de la naturalesai el goig de la vida humana. Metge va ser el primer que va adaptar Petrarca a la llengua catalana amb la seva traducció de Valter i Griselda. El seu deixeble, Boccaccio, és encara famós per la seva obra eròtica, el Decameró, però el Corbaccio és l’obra amb major influència en la literatura catalana. Metge va imitar el Corbaccio quan va escriute Lo somni .

Per altra banda, Metge va serimplicat dues vegades en escàndols judicials. L’any 1388 va ser absolt, i el 1396 va ser destituït i processat. Tot i això, va ser reintegrat en càrrecs oficials el 1399. Estudis recents demostren que és poc probable que hagués ingressat mai a la presó, i que les primeres frases de Lo somni són potser una ficció literària. Va ser nomenat secretari de la cancelleria del rei Martí fins a la mort...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum De Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS