Resumen geografia ue

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 652 (162981 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
LA RESPOSTA POLÍTICA ALS DISTURBIS
Cameron planta cara a la guerrilla urbana
El ‘premier’ britànic desplega a Londres el triple de policies i adverteix als vàndals que sentiran «la força de la llei», mentre els disturbis prossegueixen a Manchester i Birmingham
10-8-2011
Enfrontat a la pitjor crisi social i política que sotragueja la Gran Bretanya des dels anys 80, el primer ministre britànic,David Cameron, es va comprometre ahir a fer «tot el que sigui necessari per restaurar l’ordre als carrers». I davant la perspectiva d’una nova nit d’aldarulls que des del barri de Totthenham s’han escampat amb una gran virulència per altres districtes londinencs i des d’allà a altres grans ciutats britàniques, va desplegar pels carrers de la capital 16.000 agents, gairebé el triple dels que hihavia quan va començar aquesta revolta . Dilluns a la nit amb prou feines 6.000 policies patrullaven els carrers de Londres.
Els disturbis ja han causat la primera víctima mortal –a part de Mark Duggan, el noi que va morir en l’encara confús incident que els va originar–, un home de 26 anys que va sucumbir ahir a les ferides rebudes dilluns al ser tirotejat quan estava dins d’un cotxe durant elsviolents incidents al barri londinenc de Croydon. No es coneixen més detalls del succés.

ANARQUIA TOTAL / La nit de dilluns a dimarts va ser la pitjor que es recorda en anys pel que fa a l’extensió i la magnitud dels altercats, va reconèixer Scotland Yard, la policia metropolitana de Londres. «Aquesta violència és intolerable i inexcusable», va afirmar la comandant de la policia ChristineJones. En molts dels barris menys afavorits de la capital i d’altres ciutats britàniques, grups de joves van incendiar edificis i vehicles i van saquejar les botigues. L’anarquia va ser total. Fins a quin punt la policia estava desbordada i els vàndals campaven al seu aire sense que ningú pogués impedir les seves accions ho prova el fet que, segons el relat que ahir oferia The Daily Mail , algunsdels saquejadors de comerços es van permetre el luxe d’agafar-s’ho amb calma i emprovar-se el calçat que es volien emportar.
Alguns dels participants en els disturbis són adolescents i menors d’edat. Però Cameron, que s’ha vist obligat a suspendre les seves vacances a la Toscana i ahir va reunir el gabinet de crisi, es va mostrar implacable. «Sentireu la força de la llei. Si sou prou grans percometre aquests delictes, també sou prou grans per ser castigats», els va advertir. «Això és pura i simple delinqüència. Ha de ser confrontada i derrotada», va declarar a la premsa el primer ministre.
Els disturbis es van reproduir ahir al vespre per quart dia consecutiu. Uns 2.000 joves es van enfrontar a la policia a Manchester, van incendiar locals comercials, cotxes i vivendes, i van assaltarbotigues, en els pitjors episodis de violència dels últims 30 anys, segons la policia. A West Bromwich, localitat pròxima a Birmingham, unes 200 persones protegides darrere una barricada van llançar objectes contundents contra els agents de la policia, van incendiar vehicles i van causar destrosses en alguns establiments comercials. A Wolverhampton, un barri de la perifèria de Birmingham, tambévan ser saquejats uns quants comerços.
El desplegament policial a Londres semblava tenir un efecte dissuasori, ja que al vespre els barris de la capital preservaven una calma tensa, a l’espera del que pogués passar durant la nit. Alguns comerços i pubs no van obrir o van tancar abans d’hora, en previsió que es repetís la violència. També van tancar diversos teatres. I molts ciutadans es vanafanyar a tornar de pressa a casa seva després de plegar de la feina.
L’altra cara de la moneda la van presentar alguns habitants de Londres que, en un exemple de civisme i responent a les crides llançades a través de les xarxes socials, es van organitzar en «brigades de neteja» i es van posar mans a l’obra per retirar les deixalles que donaven testimoni de les tres nits de violència. «Netegem...
tracking img