Resumen lecturas oem

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 32 (7976 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 31 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Bibliografia
ARRUÑADA, B. "Human Nature and Institutions". UPF Economics and Business Working Paper, 822. 2005 http://www.econ.upf.es/docs/papers/downloads/822.pdf).

INTRODUCCIÓ
El medi on vivim ha canviat molt més ràpid que la nostra genètica (fruit de l’especialització productiva), fet que ha causat certs problemes que les institucions han d’intentar resoldre, mitjançant la canalitzaciódels nostres instints primaris.

3.-CONSEQUENCES OF OUR COGNITIVE SPECIALITZATION
A)HUMAN BEIGNS ARE SPECIALISTS IN THE COGNITIVE NICHE
L’especialització humana ens va portar a poder caçar animals més forts que nosaltres, de forma que, l’ús de la ment, ens va donar un avantatge competitiu respecte la resta d’animals. Tot i això, hem estat incapaços d’adaptar-nos als canvis en el medi queaixò ha provocat.
B)MODULAR DESIGN
L’especialització va permetre una optimització de recursos, de tal manera que no era necessari conèixer tota la informació del medi per tal de sobreviure. Els instints encara serveixen per prendre decisions amb major rapidesa davant de certes situacions.

C)SUCCESS AND MALADAPTATION
La intel·ligència ens va permetre crear eines per caçar. Els animals, tot ievolucionar, no ho van fer prou ràpid, i això ha portat a molts d’ells a la extinció. La paradoxa és que també nosaltres evolucionem molt lent, genèticament, de forma que podem parlar d’un procés de selecció natural molt lent. Mostra d’això és que encara conservem de temps ancestrals la necessitat per estar en grups petits de persones, la rivalitat sexual (per aconseguir a Carmen de Mairena,etc.),... Per tal de corregir aquests desajusts, fem servir tan el control social com la tecnologia (cas de la cinta per córrer als gimnasos).

4.- RATIONALITY
Tenim una ment poderosa, però només per a aquells fets útils per a la supervivència (això explica el fet que puguem crear ordinadors que ens guanyin jugant a escacs). La mostra del potencial de la nostra ment es demostra en fets com elperfecte reconeixement d’objectes o l’ús d0estructures gramaticals complexes que, difícilment, un robot podrà reproduir.
La nostra ment ecològica és fruit d’adaptacions que es porten donant des de temps ancestrals, i que s’ha anat adaptant als diferents canvis que s’han donat en el medi. Tot i això, presenta errors com creure que és menys probable que a la loteria surti 333 que 531 o que és mésprobable que hi hagi un accident d’avió si la setmana abans n’hi ha hagut un.

A) INSTINCTIVE RATIONALITY
A l’hora d’avaluar la presa de decisions, no es pot separar la part racional dels sentiments, perquè fem servir les dos. Mostra d’això és que una persona que es lesiona la part emocional del cervell no pren decisions “normals” i sembla que estigui boja.
Fruit de l’evolució,valorem la nostra felicitat pròpia en funció a com estem en comparació amb els altres. A més, donem molta importància al fet de millorar la nostra posició (estar millor que ahir, tot i ahir estar malament), sentim més intensament la tristesa que l’alegria i valorem més el que perdem que el que guanyem.

B)ECOLOGICAL RATIONALITY: THE MALADAPTATION OF OUR INSTINCTS

Abans, al viure en un mediincert, calien certs instints per a garantir la supervivència, però ara hem de controlar instints perquè si no, per exemple, no pararíem de menjar dolços en tot el dia o de tenir fills com conills (els prínceps no han sapigut canalitzar cap dels dos instints...).
A més, abans el risc era molt més gran i l’esperança de vida futura molt més curta, de forma que les persones tendien apensar en el curt termini. Això provoca que ara ens hagin d’ensenyar a pensar en el llarg termini en aspectes com deixar de fumar, fer dieta, posar-se a estudiar (quan podríem estar al bar, a la platja, veien fotos de la cuxi en boles....).

5.- INSTINTS
Especialització fa augmentar producció, però requereix uns costos de cooperació, excepte en el cas de la simbiosi, que no és molt habitual....
tracking img