Resumen prólogo antología de poesia catalana

Páginas: 18 (4463 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2011
El Modernisme
El realisme del XIX va entrar en crisi cap al final del segle en benefici d’altres tendències que defensaven una literatura més intima i espiritual, entesa com una religió de l’art a la recerca de la bellesa. A meitat del segle XIX, la literatura francesa havia desenvolupat uns corrents alternatius a les propostes del realisme. A la base d’aquestes tendències hi havia unaoposició al positivisme burgès i una reacció a la mentalitat racionalista que tot ho basava en el progrés tecnològic, la filosofia utilitària i el culte materialista. A França, aquesta tensió coincidí amb la Comuna de Paris. Va ser la primera gran crisi de la societat burgesa. El nou artista, orgullós i solitari,s’acollia a la teoria del geni,es considerava un heroi i un visionari una concreció delsuperhome basat en el pensament de Carly, Emerson i Nietzsche- defensava la idea de viure segons l’esperit. Per bé que França, i sobretot a Paris, es va convertir en el centre de la modernitat artística,la nova sensibilitat estètica va aflorar també en altres indrets d’Europa i va rebre noms diversos, arreu es definia per l’esforç de defensar l’art i la bellesa burgès per l’excel·lència, el realisme,que es limitava a reflectir, com un mirall, les imatges de la quotidianitat.
Aquesta nova estètica va conformar el procés de renovació que es coneix com a Modernisme. El seu impacte va suposar la transformació de la literatura catalana cap a la cultura de la contemporaneïtat, la superació del romanticismenostàlgic de la Renaixença i dels Jocs Florals, i l’aposta per construir una literatura nacional, moderna i oberta a Europa. I a mesura que el modernisme es caracteritzava per ser l’opció artística dels fills de la burgesia, el naixement d’aquesta generació d’artistes va originar, a Catalunya, un part difícil i traumàtic, tal com havia passat en les altres burgesies europees.
Joan Maragall en elsàmbits de la poesia i el pensament; Santiago Rusiñol, Ignasi Iglesias, Adrià Gual i Joan Puig i Ferreter en els escenaris teatrals, i Victor Català, Raimon Casellas i Joaquin Ruyra pel que fa al mon de la narrativa són el autors més representatius del Modernisme català. A banda cal referir-se al grup de L’Avenç, la revista per on va circular bona part de la càrrega ideològica modernista.En el seu conjunt, fou un moviment complex i no gens fàcil per bé que no sembla haver-hi dubtes que Joan Maragall representa la figura més important i carismàtica del modernisme català. Va actuar-hi com a guia intel·lectual i la seva obra marca un procés evolutiu dins del mateix credo modernista.

L’Escola Mallorquina
Amb el nom d’Escola Mallorquina, un terme imprecís, més geogràfic que no pasconceptual, es fa referència a la producció literària de l’illa de Mallorca entre el final del segle XIX i el començament del XX. Els seus autors més importants són Miquel Costa i Llobera i Joan Alcover, i els trets que la caracteritzen tenen a veure amb la preocupació per la forma, l’art de la retòrica i l’elegància del llenguatge. Costa i Llobera defensaven que inspiració i forma s’haviend’unir en tot indestriable i afirmava que l’una no podia existir sense l’altra. Aquest atenció a la forma i la tendència a una expressió equilibrada fan de Costa i Llovera i Joan Alcover uns precursors del Noucentisme, per la seva estètica i la seva actitud ideològica.
La poesia de Miquel Costa i Llobera parteix de la Renaixença, havia conegut a Verdaguer i a Poesies, mitifica el paisatgemallorquí que, a la manera romàntica, li serveix per reflectir l’estat d’ànim i una determinada visió del món. Una crisi personal el va dur a retirar-se a Pollença i, més tard, a Roma, on va seguir estudis eclesiàstics, s’ordenà de sacerdot, va entrar en contacte amb la tradició clàssica i va conèixer la poesia dels romàntics italians. El poeta va fer un viatge de pelegrinatge a Terra Santa del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antologia De Poesia Catalana Resum I
  • Resumen antologia poesia catalana
  • Antologia De La Poesia Catalana
  • Traball Antologia de la poesia catalana
  • Antologia Poesia Catalana
  • Antologia de poesia catalana
  • Antologia De Poesia Catalana Vora La MAr
  • Antologia de poesia catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS