Revista 855

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (487 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1. Història d’ EL 855

1.1. Moment d’inici de la revista

El 855 va ser creat per un grup de 12 persones que volien una revista que els informés sobre els fets més pròxims que anaven passant, iva ser publicat per primera vegada el 29 de maig de 1987.
Aquesta idea no va aparèixer al 1987, sinó que ja hi havia hagut altres intents per satisfer-la. Anteriorment s’havien elaborat altresrevistes i butlletins que podríem dir que van ser com un entrenament per poder fer El 855 i que hagi arribat fins avui. Són els antecedents que han ajudat a millorar la revista i complir els requisits quehavien fallat en les altres, i havien provocat la seva desaparició. Se’n poden destacar tres:
• Bisaura (1933-1935), va ser una revista creada per un grup de joves de Sant Quirze de Besora que volienser portaveus del poble i eren grans defensors del català.
• Hogareña (1954-1962), era castellana perquè es vivia l’època franquista, i només es difonia per Sant Quirze.
• Rebombori (1970-1980),aquesta torna a ser escrita en català i es comença a estendre cap a Montesquiu.

El primer pas que va fer aquest grup de gent que volia informar sobre el dia a dia dels cinc municipis del Bisaura:Sant Quirze de Besora, Montesquiu, Sora, Vidrà i Santa Maria de Besora, va ser buscar un nom que els agrupés. D’aquí va sorgir el nom d’El 855, ja que en aquells moments els números de telèfon dels 5pobles començaven amb aquest prefix.
Desprès d’això, un grup de 19 col•laboradors es va posar a treballar, i va elaborar una revista de 24 pàgines que es va publicar el 29 de maig de 1987. va tenir èxitperquè amb el primer número ja es va aconseguir 350 subscriptors. Aquest fet va animar als fundadors a continuar-la i crear l’Associació Cultural Gombau de Besora per donar-li cobertura jurídica iadministrativa.

A cada exemplar, prop del logotip hi trobem: “Butlletí Independent del Bisaura” perquè en cap cas s’ha volgut vincular a cap associació, entitat o ajuntament amb motiu de ser una...