Rg35Tgweadw

Páginas: 20 (4794 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2012
Els primers filòsofs grecs
- materialisme i monisme: Thales (fl. 585 aC, aigua), Anaximandre (fl. 550 aC, apeiron), (fl. 545 aC, aire), Heràclit (fl. 500 aC, foc)
- atomisme i mecanicisme: Leucip, (fl. 440 aC), Demòcrit (fl. 410 aC) Empèdocles (fl. 450 aC): 4 elements o "arrels" (foc, aire, terra i aigua) i dos principis immaterials (amor i conflicte).
Els pitagòrics (segle VI-V aC): elnombre és un aspecte fonamental de la realitat, i la matemàtica l'eina per investigar-la.
Tres problemes clau pels primer filòsofs grecs: De què està feta la realitat. El problema del canvi i l'estabilitat: Heràclit vs. Parmènides (fl. 480 aC) i Zenó (fl. 450 aC). El problema del coneixement (epistemologia): sentits vs. Raó

Plató (427-348/47 aC)
Proposa, per explicar la realitat, l'existènciareal de dos mons: el material o sensible i el de les formes o idees. El món de les idees conté la idea perfecta de qualsevol cosa, i en el món material aquestes idees es repliquen de forma imperfecta.

La realitat primària és el món de les idees. Aquestes són incorpòries, no espacials, imperceptibles pels sentits, però existeixen objectivament, són eternes, perfectes i no canvien.
La realitatsecundària i derivada és el món sensible, imperfecte, transitori, en constant canvi. Tant el canvi com l'estabilitat són possibles. Va participar, així, en el debat epistemològic: posa l'observació i el veritable coneixement en oposició. El camí cap el coneixement és el pensament filosòfic raonat. Això no significa que l'estudi de les experiències sensibles no tingui utilitat. Assignar realitat a lesformes i idees significa identificar la realitat primària amb les propietats que les diferents classes de coses tenen en comú: idealització

La cosmologia de Plató en el diàleg Timeu
Per a Plató, l'explicació del món natural és només probable. La certesa s'obtindria explicant el món de les formes i les idees. Plató, al contrari que els filòsofs pre-socràtics, pensava que l'ordre iracionalitat del cosmos només es pot explicar mitjançant la imposició de l'ordre per part d'una ment externa: el demiürg. Aquest és un déu racional, un artesà, un matemàtic. Agafa el material present en el caos primitiu i imprimeix en ell idees i formes per a crear la realitat sensible. Per tant, el demiürg no és omnipotent, depèn de les possibilitats del material original.

Plató admet els 4 elements,però els redueix a triangles. És un "atomisme geomètric", una matematització de la natura. Fa servir els cinc sòlids regulars: (foc: tetraedre, 4 triangles) (terra: cub, 6 quadrats) (aire: Octaedre, 8 triangles) (aigua: icosaedre, 20 triangles) (cosmos: dodecaedre, 12 pentàgons)
Cosmologia: El cosmos de Plató és un ésser viu, amb ànima, racional i dissenyat. Comença l'animisme. En el centre delcosmos està la Terra, que és esfèrica, i al voltant les esferes dels planetes. Deia que les irregularitats en els moviments aparents dels planetes es podien explicar fent servir només moviments circulars. (coneixia el concepte d’eclíptica i el moviment retrògrad dels planetes)

Significat i abast del terme «física» (FUSIKHS)
1: objecte d'estudi. «la Ciència de la Natura [Física] tracta sobre elscossos i les magnituds i sobre les seves propietats i moviments» Del cel, llibre I, 268a
2: concepte fonamental d'aquest estudi. El terme física (physis) fa referència també a la naturalesa de les coses, que és l’element explicatiu últim del seu comportament.
«Per a Aristòtil […] el terme "física" designa un plural col·lectiu en tant que comprèn no només l'estudi dels principis generals de laphysis i dels diversos processos en què es manifesta, sinó també la cosmologia, la meteorologia, la mineralogia, la botànica, la zoologia, la biologia, la psicologia i l'antropologia. Així, per a Aristòtil, l'estudi de les passions de l'ànima, i el dels seus processos cognitius, és tan físic com l'estudi del moviment local: allò que defineix la fisicalitat d'un fet és la pròpia physis de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS