Rousseau

Páginas: 5 (1152 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2013


Context històric i pedagògic

Al s. XVIII o també anomenat segle de Les Llums sorgeix a França un moviment ideològic anomenat Il·lustració.
La il·lustració va suposar un canvi de pensament de la societat. Aquest pensament va partir de les transformacions ideològiques del Renaixement i es va veure potenciat per les revolucions polítiques i econòmiques que es van produir al s. XVII i XVIIIrespectivament. Aquest moviment té origen a Gran Bretanya, és desplaça a França i finalment arriba a la resta d'Europa i Amèrica.
Pel que fa a la filosofia es deixa de banda la metafísica i es centren amb el coneixement i l'estudi de la matèria i la vida.
Cal destacar a un filòsof que va tenir molta importància en aquest context: Rousseau
Rousseau defensa el naturalisme i el fet de què l'homees bo per naturalesa. Afirmava, per tant, que l'educació s'ha de dur a terme d'acord amb la naturalesa. El naturalisme aspirava al perfeccionament del poble.
Rousseau comença a defensar aquest moviment en un moment en què l'interès social era centrar-se amb el progrés de l'home i de la vida i és deixa de banda el racionalisme. Aquest fet té lloc durant la Revolució Francesa.
Rousseau va ser quiva remoure la societat de l'època i els va fer reflexionar sobre les creences i principis del moment. A partir dels seus escrits pretenia convèncer-los de que la fe amb la naturalesa és el millor pel poble.
Defensava la llibertat i l'autonomia de les persones alhora de ser educats.
Pel que fa al moviment artístic i estètic del moment el racionalisme també es trobava en declivi, ja que s'optavaper un romanticisme. Rousseau defensa els sentits com a font principal per la creació i l'art.


Biografia

Jean Jacque Rousseau és d'origen humil i orfe de mare des de el moment en què va néixer (Ginebra,1712).
A causa de la seva complicada infància i joventut va fugir a París al 1741 i així va entrar en contacte amb la il·lustració. Aquest fet va influir a les seves obres, de les quals caldestacar Discurso sobre el origen y los fundamentos de la desigualdad entre los hombres (1755), El contrato Social (1762), i Emilio o de la educación (1762). Els dos últims van ser molt polèmics. Van provocar-li enemistats,persecussions i fugides fins a la seva mort.
Pel que fa a la política va defensar la igualtat i el republicanisme democràtic. També és va centrar en les polítiques educatives.Va donar absoluta importància a la naturalesa.
En el camp de la religió cal destacar que era deista, defensor de la religiositat natural.
Rousseau creia necessària una gran reforma en quant a l'educació i els costums dels humans. Aquesta reforma va influir a l'època contemporània així com també ho va fer el seus paper en els diferents àmbits(pedagogia, lingüística, filosofia de la cultura i dela societat, reflexió moral i política).
Exaltava la naturalesa per damunt la raó i introdueix una problemàtica teoria del coneixement. Un dels conceptes bàsics del filòsof son l'home natural, l'optimisme pedagògic, el paidocentrisme, etc.
Pel que fa a la seva vida sentimental, Rousseau es va casar amb Teresa Levasseur.
Finalment, als 66 anys va morir a Ermenoville, França al 1778.Obres

Rousseau va comptar amb una visió psicològica, política, pedagògica, històrica i antropològica i això es veia a les seves obres.
Cal destacar les obres següents:
Discurso de las ciencias y las artes (1750). Aquest llibre va ser convocat a l'Acadèmia de Dijon i va ser premiat.

Discruso sobre la desigualdad de los hombres(1752) presentat a l'Acadèmia de Dijon. Es tracta d'un assaig. Vadefensar que la desigualtat dels homes no ve donada per la naturalesa sinó que per la pròpia societat.

Julia o La Nueva Eloísa (1761). Es tracta d'una novel·la sentimental epistolar en la que fa una exaltació a la naturalesa. Hi apareix un personatge ben educat,honorable,filantròpic i tolerant, el qual reflexa el sentimentalisme de l'autor.

El Emilio (1762). És una novel·la pedagògica on...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rousseau
  • Rousseau
  • Rousseau
  • Rousseau
  • Rousseau
  • Rousseau
  • Rousseau
  • Rousseau

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS