rurt

Páginas: 2 (409 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2013
LA GUERRA DEL PELOPONÈS
Després dels successius enfrontaments, atenesos i espartants havent signat la pau dels Trenta Anys en un intent d’evitar el conflicte mitjançant l’acceptació de la doblehegemonia. L’afany expansionista d’Atenes desencadenà el conflicto. Acabades les guerres mediques Atenes s’havia posat al capdavant de la Lliga de Delos, construint Atenes un imperi a costa dels tributsque pagaven els aliats, sent açò una política de Pèricles.
Mentrestant Esparta mantenia el seu aïllament, la seua política exterior consistia en mantenir l’hegemonia sobre el Peloponès a través dela seua presencia en la Lliga però un devastador sisme acabà amb un terç de la població.
Esparta militarment era superior per terra i Atenes era superior pel mar i es dugué a terme la guerra, la causade la qual era la por espartana a Atenes. El pretext fou triple: l’aliança d’Atenes amb Corcira, el decret atenè perquè Mègara no poguera utilizar el ports i mercats que estaven controlats per laLliga i l’assetjament de Potidea. Corint que era membre de la liga va enviar un ultimàtum a Atenes. Aquesta denegà d’ultimàtum i començà la guerra.
En la primera fase Atenes es va atenir l’estratègiade Pèricles però la pesta va suposar una gran mortaldat, entre ells Pèricles.
Nícies i Cleó es converiren en el nous líders aconseguint capturar un contingent d’hoplites espartans, però el rei espartàconquerí Amfípolis. Més tard es signà la pau de Nícies que afavoria a Atenes. Alcíbiades fou triat genera i propugnà una política d’aïllament d’Esparta.
A Atenes decidiren posar a Nícies iAlcíbiades al capdavant d’una expedició contra Siracusa. Pocs diez abans de salpar caigueren els pilars dedicats a Hermes, símbols de mal presagi, a més a més, Alcíbiades abans de sotmetre’s a judici decidífugir a Esparta. A partir d’ací, els aliats de la Lliga li donaren l’esquena a Atenes mentre que els espartans es van fer forts.
Esparta aconseguí un acord amb el rei Darios II mentre que a Atenes un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL HOMBRE EN BUSCA DEL SENTIDO rurt berman

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS