rusum ud 11

Páginas: 6 (1415 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2014
Índex
1.Els conceptes de calor i temperatura
2.Els efectes de el calor sobre els cossos
3.La mesura de la temperatura
4.El termòmetre
5.La propagació de el calor
6.Conductors i aïllants tèrmics
7.La pell com a òrgan de percepció de el calor














2. Els efectes de la calor sobre els cossos
Quan se subministra calor a un cos, augmenta el moviment de les partículesque el formen, l'energia cinètica de cadascuna i, per tant, l'energia interna i, conseqüentment, la temperatura.
Aquesta és, principalment, la causa que els cossos variïn de mida o canviïn d'estat.
Dilatació i contracció
Quan un cos s'escalfa, les partícules que el componen es mouen més de pressa, ocupen més espai, i això fa que n'augmenti el volum (dilatació). Si el cos cedeix calor, passa elcontrari: les seves partícules es mouen menys, es refreda i en disminueix el volum (contracció). Tanmateix, hi ha excepcions a aquesta norma general, com ara el cas de la dilatació anòmala de l'aigua, ja que quan es gela n'incrementa el volum.
Tots els cossos, siguin sòlids, líquids o gasos, varien de volum quan intercanvien calor amb un altre cos.
La dilatació és l'augment de volum queexperimenta un cos quan rep energia en forma de calor.
La dilatació depèn de la naturalesa i l'estat de les substàncies. En general, els gasos es dilaten més que els líquids i aquests més que els sòlids, encara que entre els líquids i els sòlids hi ha excepcions.
La dilatació pot ser la causa de grans canvis en els cossos. Per exemple, la dilatació d'un pont pot fer que augmenti diversos centímetres lalongitud. Per evitar que aquest tipus de variacions n'afectin la funcionalitat, es deixen separacions en diferents parts del pont, que s'anomenen juntes de dilatació.
Els sòlids són els que es dilaten menys, ja que les seves partícules estan unides molt estretament.
Les partícules que formen els líquids estan unides entre si de manera més feble que els sòlids. Per això, la seva energia internavaria més amb la temperatura i es dilaten més.
En els gasos, les partícules que els formen estan molt separades les unes de les altres i es mouen lliurement a gran velocitat, de manera que es dilaten molt quan s'escalfen.
Canvis d’estat
Gairebé totes les substàncies poden existir en els tres estats de la matèria: sòlid, líquid i gasós. Si una substància modifica el seu estat, es produeix un canvid'estat.
Un canvi d'estat és una modificació en l'estat en què es disposen les partícules que constitueixen una substància.
L'estat en què es troba un cos depèn sobretot de la pressió a què està sotmès i de la temperatura. Per canviar l'estat s'ha de modificar una d'aquestes variables, o totes dues.
Els canvis d'estat poden ser:
Progressius. Si tenen lloc subministrant calor a un cos, com lafusió, la vaporització i la sublimació.
Regressius. Si es fan amb despreniment de calor del cos, com la condensació, la solidificació i la sublimació regressiva.








5. La propagació de la calor
La calor pot passar d'un cos a un altre, o transmetre's d'un punt a un altre dins d'un mateix cos, de tres maneres diferents: per conducció, per convecció o per radiació.
Encara queaquestes tres formes poden tenir lloc de manera simultània, normalment n'hi ha una que predomina sobre les altres dues.
Conducció
La conducció és el mecanisme mitjançant el qual es propaga la calor a través dels sòlids.
Si subjectem amb la mà l'extrem d'una barreta de metall i acostem l'altre extrem a la flama d'un cremador, al cap de poc temps augmentarà gradualment la temperatura de l'extrem quesostenim. La calor es propaga a través de les partícules de la barreta per conducció.
Aquest fenomen és degut al fet que les partícules de la barreta estan exposades a la calor, eleven la seva energia cinètica i intensifiquen el moviment. Aquest moviment es transmet a les partícules veïnes, que augmenten de temperatura i el transmeten, al seu torn, a les contigües.
Convecció
La convecció és el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • UD
  • UD
  • Ud
  • ud cono
  • Ud
  • Ud el carnaval
  • UD juguetes
  • ud la panaderia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS