Salzillo

Páginas: 7 (1653 palabras) Publicado: 14 de enero de 2013
Salzillo: Oració al camp de les oliveres

a) Situeu l’obra triada en el temps i relacioneu-la breument amb el seu context històric

Aquesta obra per tant pertany al Barroc espanyol del segle XVIII.
El Barroc es crea a Itàlia i s’estén al llarg del segle XVII i principis del XVIII un cop s’han esgotat les possibilitats del Renaixement i de seguida s’escampa per tota Europa. En general, ésl’art de la reialesa, monarquia absolutista de dret diví, i de l’església catòlica, és a dir, de la Contrareforma. La situació política del Barroc és aquella en que ja s’ha destruït la unitat de l’església catòlica amb la luterana i s’han posat les bases de la Contrareforma en el Concili de Trento. També s’han anat creant els grans estats moderns i ara lluiten entre ells per aconseguir hegemonia.Al segle XVII, trobem la presència de dos grans poders: el papal i el reial. Pel que fa al poder papal, l’Església renuncia als pobles protestants, però ha de convèncer a la gent dels pobles catòlics que té la veritat absoluta; per això, fa servir l’art, que redueix la iconografia de l’escultura i la pintura perquè no tingui una interpretació complicada, tot i que estigui caracteritzada per unagran teatralitat i un gran luxe. El principal client d’aquest art és l’Església catòlica, però no la protestant, que rebutja les imatges.
Quant al poder reial, els reis absolutistes demanem l’obediència cega dels seus súbdits, fet que aconsegueixen mitjançant l’enlluernament a través de l’art. A més, l’absolutisme estableix tant la cort com l’administració a les ciutats, raó per la qual aquesteses modifiquen. En els països on hi havia una burgesia important (especialment a la zona de l’actual Alemanya i dels Països Baixos) també va ser l’art de la burgesia. En els països protestants l’església prohibeix explícitament les imatges religioses tant de pintura com d’escultura per tant en aquests països desapareix la temàtica religiosa però la burgesia segueix encarregant altres temes.

b)Digueu a quin estil pertany l’obra que heu triat i descriviu els elements més importants d’aquest estil. Utilitzeu els aspectes visibles de l’obra per donar suport a la vostra descripció

A finals del segle XVI s’esgoten les possibilitats expressives del classicisme i a Itàlia s’obre una nova via estilística que en pintura protagonitzaran Caravaggio i els Carracis, en arquitectura Maderno,Vignola i Bernini, i en l’escultura Bernini. En general la sensació substitueix la raó i l’equilibri renaixentista es substituït pel desequilibri. A més a  més. s’estudia el tractament de la llum i de la profunditat continua, el moviment es torna desfermant i la composició es complica. D'aquí sorgeix el terme “barroc” posat posteriorment a aquest moviment, un nom despectiu que vol dir “excessiu” i“recargolat”.
Durant el renaixement l’escultura era una unitat individual, ara, en canvi, s’obre cap a l’espai i es caracteritza per la recerca del moviment, el qual acostuma a ser dramàtic i teatral.

Concretament, l’espanyola té influència de la italiana, però amb un caràcter més dur, rigorós i realista. A Espanya, l’escultura té un caràcter més diferenciat caracteritzat per un major realisme.Aquest realisme és molt present en la literatura del segle d’or com per exemple en el Lazarillo de Tormes, i ara també en l’escultura. A Espanya, a diferència d’Itàlia, no s’acostuma a treballar el marbre o el bronze sinó que es prefereix la fusta tallada policromada, que dóna un resultat més realista i representa personatges molt propers al públic.
A part, tota l’escultura és religiosa i està alservei de la contrareforma fent temes fàcils i sentimentals: Sants, La Dolorosa, Màrtirs etc. Així doncs, és: persuasiva, directa, sense grans problemes intel•lectuals o culturals.
Al segle XVII l’escola més important és l’Andalusa amb Pedro de Mena que té un estil més dramàtic. Al segle XVIII destaca l’autor Murcià Francisco Salzillo.

Salzillo és fill i deixeble de l’escultor napolità...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salzillo
  • Salzillo
  • Francisco salzillo y gregorio fernández

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS