Sector publico

Páginas: 63 (15629 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2012
SECTOR PÚBLIC II
BLOC 1: EL PAPEL DEL SECTOR PÚBLIC
FUNCIONS DEL SECTOR PÚBLIC
- Assignació eficient dels recursos per fallides de mercat: dissenyar un marc jurídic i institucional per a que els mercats puguin exercir la seva funció. Si l’estat no se n’encarrega els costos de transacció seran tant alts que els agents privats no podran portar a terme la seva funció. El sector públic intervé almercat quan no es compleixen les condicions per a que el mercat sigui eficient. Exemples: educació, sanitat.
- Desenvolupar la política del benestar i redistribució de la renta: existeixen certes convencions socials sobre equitats que fan que el Sector Públic hagi d’intervenir per fer una distribució eficient dels recursos ja que no totes les assignacions resultants dels mecanismes de mercats sónjustes.
Per dur a terme una politica de redistribució, ha de fer:
- Politiques de despesa: distribuir i produir determinats béns i serveis
- Politiques d’ingressos: sistema tributari i fiscal, els impostos.
- Estabilització del cicle econòmic: consisteix en reduir les fluctuacions dels cicles del creixement econòmic. La política més usada és la provisió pública.
SEC (Sistema Europeo deCuentas de Sistemas de la Administración Pública): Conjunt de unitats institucionals, la funció de les quals es produir béns i serveis no destinats a la venta per col·lectius i efectuar operacions de redistribució de renta i riquesa, i obtenir recursos dels pagaments obligatoris efectuats per unitats de altres sectors (families, empreses, institucions...)

COM ES MESURA EL SECTOR PÚBLIC?Hi ha 5 punts de vista sobre la dimensió del sector públic atenent les seves funcions.
(1) Recursos (Quins recursos utilitza el SP?)
Quantitat de recursos que utilitza el SP per dur a terme les seves activitats, inclou les activitats que tenen finançament públic.
El SP s’especialitza amb l’ús intensiu del treball (mà d’obra), el SP utilitza més treball que el sector privat. La majordespesa és en sous i salaria (professors, metges, etc.)
El capital és important per el creixement econòmic, però una quantitat excessiva no el millora pas.
Quant hi ha un ús ineficients dels recursos per part dels agents privats, justifiquen la participació del SP encara que no es capaç de ser tant eficient com sector privat.

(2) Despesa (Quant gasta el SP?)
40% del PIB en l’any2009.
Segons el criteri de comptabilitat nacional, la quantitat de la despesa pública inclou:
- Las transferències: no implica l’ús dels recursos reals, per tant, no afecta al PIB ja que només hi ha un canvi de mans dels recursos.
- Deduccions sobre impostos: equival a subsidis implícits.
Tipus normatiu legal ≠ tipus real efectiu.
- Reducció de bens i serveis, afecta el PIB.
-Dèficits de les empreses publiques i no els recursos utilitzats (ja que es suposa que reben subvencions).
Les empreses es financen amb la venta dels seus serveis i subvencions que reben. No recapten impostos. El preu dels serveis només cobreix una part dels costes, l’altra part es finança amb subvencions procedents de les administracions públiques.
Quina part de les despeses de empresa públicaforma part de les despeses publiques? La part finançada amb impostos. Si la empresa no rep subvencions, s’endeuta i el sector financer no el vol deixar diners. Les administracions publiques el fa un préstec emetent títols. L’empresa publica es finança endeutant-se, no hi ha despesa pública. Les administracions publiques han fet una inversió, té un títol en el seu actiu. Dependent del sistema definançament de les empreses publiques, varien molt les despeses publiques.
Despesa pública final (absorció publica de recursos) = compres al sector privat + producció pública final.
Consum Públic = despesa pública final – compres de capital al sector privat.
No perquè un estat tingui una despesa pública sobre el PIB major implica que és més distribuïdor.

(3) Patrimoni (Que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sector publico y sector privado
  • Sector publico y sector privado
  • El Sector Público
  • Sector Público
  • Sector publico
  • el sector publico
  • Sector publico
  • sector publico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS