Siglo 12 literatura

Páginas: 3 (718 palabras) Publicado: 22 de enero de 2012
El segle XII és el moment en què el llatí deixa de ser l'única llengua utilitzada com a idioma de cultura, un àmbit que va sent conquerit progressivament per les diverses llengües vulgars. En un unprimer moment aquesta nova literatura —sovint de tema amorós, però que també podia tractar aspectes polítics, morals o literaris, entre d'altres— s'expressa principalment en vers i s'adreça a un públicno necessàriament cultivat, però de mica en mica anirà guanyant nous àmbits. És el moment en què a Occitània floreixen els trobadors, que tindran una gran influència arreu d'Europa, especialment enl'àrea que va des del nord d'Itàlia fins a Catalunya. En el cas del nostre país, la lírica rebrà la influència provençal fins a l'aparició d'Ausiàs March, al segle XV; la prosa, en canvi, ja comença uncamí propi des de Ramon Llull.
En l'àmbit de les llengües d'oïl, al nord de l'actual França, al final del segle XII apareixen els trouvères, poetes cortesans que recullen bona part dels temes il'estil dels trobadors. Una de les figures més destacades d'aquest moment és Chrétien de Troyes, autor de novel•les de cavalleries en vers molt populars al seu moment.
En l'àmbit germànic trobem elsminnesänger (literalment, 'cantors de l'amor'), un moviment molt influït pels trobadors occitans que es va desenvolupar entre els segles XII i XIV.
Finalment, en l'àmbit hispànic cal destacar laliteratura galaicoportuguesa (vegeu cantiga), també amb una forta influència dels trobadors. Conreada a Galícia, Portugal, Lleó i Castella, un dels autors més coneguts d'aquest moment és Alfons X el Savi iles seves Cantigas de Santa María.

La societat medieval:
A Europa occidental es forma i expandeix el feudalisme (S. IX i XII) que s'estructura en dos grups: els privilegiats, compost per la noblesai el clergat i que no pagaven impostos, poden portar armes, imparteixen justícia i no treballen, i els no privilegiats en què es troben els pagesos que treballen i paguen impostos a la noblesa....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Castellano Siglo 12
  • Actividad 12 Literatura
  • Tema 12: la literatura de posguerra
  • Literatura de l siglo xlx
  • Literatura siglo 20
  • Siglo xv literatura
  • Literatura Del Siglo Xviii
  • Literatura chilena del siglo XX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS