Sistema nervios

Páginas: 7 (1730 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2014
 EL SISTEMA NERVIÓS


El sistema nerviós és una xarxa neuronal de cèl·lules especialitzades que transmeten informació sobre l'entorn d'un animal i sobre ell mateix. Processa aquesta informació i ocasiona reaccions en altres parts del cos. Està constituït per milers de milions de neurones i altres cèl·lules especialitzades. Es compon de dos sistemes:
El sistemanerviós central (SNC): està constituït per l'encèfal i la medul·la espinal. Estan protegits per les tres meninges i per estructures òssies, que són el crani i la columna vertebral respectivament.
-L'encèfal: és el conjunt d'òrgans del sistema nerviós central present en la majoria de cordats un engruiximent considerable en la part apical de la medul·la espinal És l'encarregat de recollir la informaciópercebuda del medi o el propi organisme, processar-la, avaluar l'execució d'una resposta fisiològica o de conducta, ja sigui de forma conscient o inconscient. Dins de l'encèfal trobem:
El cervell: és un òrgan de la part avant superior de l'encèfal i el centre supervisor del sistema nerviós central en tots els vertebrats i molts invertebrats. Alguns animals com les meduses o les estrelles demar tenen, en canvi, un sistema nerviós descentralitzat sense cervell, i altres, com les esponges no tenen cap sistema de manera que distribueixen aquesta funció supervisora entre diferents ganglis.
El tronc de l'encèfal: és la porció de l''encèfal que connecta el diencèfal i el cerebel , amb la medul·la espinal. Inclou (de dalt abaix) el mesencèfal la protuberància anular , i el bulb raquidiConté part de la formació reticular.
El cerebel: és una de les parts de l'encèfal, juntament amb el cervell i el tronc de l'encèfal Una de les seves funcions més representatives és que coordina els moviments voluntaris del cos humà. Hi ha una gran quantitat de feixos nerviosos que connecten el cerebel amb altres estructures encefàliques i amb la medul·la espinal. El cerebel integra tota lainformació rebuda per a precisar i controlar les ordres que el còrtex cerebral envia a l'aparell locomotor a través de les vies motrius.
-La medul·la espinal: és un cordó nerviós, blanc i cilíndric tancat dintre de la columna vertebral. La seva funció més important és conduir, mitjançant les vies nervioses que està formada, el corrent nerviós que conduïx les sensacions fins al cervell i els impulsosnerviosos que duu les respostes del cervell als músculs.
El sistema nerviós perifèric (SNP): està compost pel sistema nerviós somàtic i el sistema nerviós autònom. Es diu que el simpàtic activa totes les funcions orgàniques (és actiu), mentre que el parasimpàtic protegeix i modera la despesa d'energia.
-El sistema nerviós somàtic: és aquella part del sistema nerviós perifèric capaç de sercontrolada pel propi organisme a voluntat. Just el contrari que el sistema nerviós autònom Està compost per:
Nervis cranials : aquests són els que envien informació sensorial procedent del coll i el cap cap al sistema nerviós central. Reben ordres motrius per al control de la musculatura esquelètica del coll i el cap
Nervis espinals, que són els que envien informació sensorial (tacte, dolor) deltronc i les extremitats cap al sistema nerviós central a través de la medul·la espinal. També envien informació de la posició i l'estat de la musculatura i les articulacions del tronc i les extremitats a través de la medul·la espinal. Reben ordres motrius des de la medul·la espinal per al control de la musculatura esquelètica.
-El sistema nerviós autònom: controla les funcions que realitzen elsòrgans interns sense un control conscient per part de l'individu, com ara el batec cardíac els moviments respiratoris, la digestió l'excreció..etc. Està constituït per alguns nervis cranials o raquidis
El sistema nerviós autònom es compon del sistema nerviós simpàtic i del sistema nerviós parasimpàtic.
El sistema nerviós simpàtic: és una branca del sistema nerviós autònom. Sempre està actiu en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sistema Nervios
  • el sistema nervios
  • Sistema Nervios
  • El sistema nerviós
  • El sistema nervios
  • Sistema nervios
  • Sistema nervios
  • Sistema Nervios

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS