Sistema Urinari

Páginas: 7 (1634 palabras) Publicado: 8 de enero de 2014
NOM: GRUP:

Sistema urinari.

Imagina’t que eres un afamat metge -uròleg, més concretament- i que a la teua consulta apareix un pacient que diu que està patint un fort dolor a la part baixa de l’abdomen. Ell pensa que es tracta d’una infecció urinària. A tu, que sempre t’agrada informar-te abans de prendre una decisió, comences apensar en quina seria la millor forma
d’actuar.

1. En primer lloc, has de tindre clar dues coses per tal de poder ajudar el teu pacient:
a. Què és un uròleg? És un metge especialitzat en l’aparell urinari.

b. Quines són les parts bàsiques de l’aparell urinari? Explica-ho amb l’ajuda d’aquest quadre :

PART DEL SISTEMA URINARI
FUNCIÓ
1. Formació de l’orina
El paper més important dinsdel mecanisme de formació de l'orina el té la nefrona, la unitat estructural i funcional bàsica del ronyó, perquè és allà on es seleccionen les substàncies que més tard, després de recórrer un sinuós camí, es transformaran en orina. El filtratge de la sang comença quan els capil·lars glomerulars allotjats en la càpsula de Bowman filtren per primera vegada la sang. Després d'aquest procés, la sangconserva les seves cèl·lules i algunes macromolècules (com l'albúmina). El líquid resultant es denomina orina primària, la que compta amb una baixa concentració.
Posteriorment, el filtrat glomerular passa pel tub contornejat proximal, lloc on es reabsorbeixen prop del 80% de les substàncies filtrades i que continuen transitant pel torrent sanguini. Entre elles destaquen el sodi, aigua, glucosa,aminoàcids, calci, fosfat i potassi. Seguint el seu recorregut de neteja, es troba amb la nansa de Henle. En la seva porció descendent reabsorbeix aigua, mentre que a la ascendent s'encarrega de captar alguns ions. El filtratge que arriba al tub contornejat distal ja ha perdut totes les substàncies vitals per a l'organisme i només conserva els residus i l'excés d'aigua. En conjunt, aquests dosúltims components formaran l'orina, que a la part final del conducte urinífer es tornarà més concentrada. Cal destacar que tots els elements que són reabsorbits en les diferents porcions de la nefrona passen al torrent sanguini, mentre que el líquid resultant de la filtració arribarà cap a la pelvis interior del ronyó i, posteriorment, serà conduït cap a les vies urinàries per la seva evacuació. Lacoloració de l'orina passa als ronyons i fetge. L'orina es compon d'aigua i materials de rebuig dissolts, extrets del que s'ha menjat i begut.
2. Urèters
La seva funció és conduir cada tub dels conductes en forma de tub que porten l’orina des dels ronyons a la bufeta.
3. Bufeta
La seva funció és contenir gasos o líquids.
4. Expulsió de l’orina a l’exterior
La bufeta té una capacitat limitadaper emmagatzemar l'orina que contínuament produeixen els ronyons: quan és plena, sorgeixen desitjos d'orinar. En efectuar la micció, s'obre una espècie de vàlvula que comunica la bufeta amb la uretra, les parets de l'òrgan es contrauen i l'orina s'expulsa a l'exterior.
2. La primera cosa que penses és que el teu pacient no ha sigut molt eficient amb les mesures higièniques adequades per l’aparellurinari, i que per això mateix en té una infecció. Recorda-li quines són aquestes mesures que hauria d’haver respectat.
1. Mai retrà sis la micció quan tinguis ganes d'orinar.
2. Acostuma't a anar al bany després de realitzar l'acte sexual.
3. Realitza la higiene de la zona genital amb precaució, utilitzant aigua i un sabó suau, si pot ser específic per a la zona. Clatell realitzis la higieneanal de darrere cap endavant per tal d'evitar la contaminació de a zona vaginal amb bacteris procedents de l'intestí.
4. Un fluid vaginal copiós, de diferent color a l'habitual o d'una olor molt forta pot ser indicatiu d'alguna infecció.
5. Durant l'embaràs solen ser freqüents les infeccions d'orina a causa de l'alteració de la flora vaginal que es produeix a conseqüència dels canvis...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • sistema urinario
  • sistema urinario
  • Sistema Urinario
  • SISTEMA URINARIO
  • Sistema Urinario
  • Sistema urinario
  • Sistema Urinario
  • Sistema Urinario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS