Situació sociolingüística als paisos valencians processos de la literatua valenciana

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 16 (3794 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 24 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Situació sociolingüística als Paisos Valencians
Processos de la literatua valenciana
• Origen del valencià El començament de la literatura valenciana va arribar amb la conquesta de Jaume I que va instalar la llengua catalana.Els primers llibres escrits en valencià van ser el Furs,Llibre de Repartiment i Llibres de Consolat del mar.
• Esplendor del valencià Durant el segle XIV i XV, la llenguava experimentà una expansió i consolidació,que va contribuir Ramon Llull i Cancelleria Reia.Aquest segle va ser el període d’esplendor o segle d’or
• Decadència del valencià El segle XVI va ser el començament de la decadència del valencià amb la dinastia dels Àustria va imposar una concepció unitària d’Espanya aixo fa que iaxa un procès de castellanització de la cort.alhora que la llengua quedàeclipsada.Segle XVIII guerra de sucessió,nou reiva suprimir els Furs i establí els Decrets de Nova Planta,suprimix l’ús oficial del valencia als carrecs publícs

Vicent Andrés Estellés.

(Burjassot, l'Horta, 1924 - València, 1993). Poeta i periodista. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, és també recordat com el poeta més gran que ha donat el País Valencià,del segle XV fins a l'actualitat, és a dir, des de l´època d'Ausiàs March i Roís de Corella.

Vicent Andrés Estellés va néixer el 4 de setembre de 1924, a Burjassot, a la comarca de l'Horta de València. El seu pare era el forner del poble. Tenia una germana, Carme, que, com els seus pares, sovint és citada als versos del poeta. Va passar la seva infància a Burjassot, població de la qual sempre vaconservar un bon record, així com de la família i dels seus amics. A l'edat d'un any, el seu avi va ser assassinat d'un tret d'escopeta pel seu germanastre, enutjat per una qüestió d'herència. Anys més tard va morir de tuberculosi un oncle seu, Josep Maria. Als llibres L'ofici de demà i Coral romput recorda les morts familiars de la seva infantesa.

Va morir a València, el 27 de març de 1993.Va deixar una abundant obra inèdita. Pòstumament, l'editor Eliseu Climent va aplegar complet el Mural del País Valencià (1996). Moltes poblacions del País Valencià han posat el nom del poeta a un dels seus carrers. Vicent Andrés Estellés va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Dels seus llibres de poesia, destaca el segon volum de l'Obra Completa, Les pedres del'àmfora, que va rebre els premis Lletra d'Or (1974) i Crítica Serra d'Or (1975). Són remarcables també dos poemaris que descriuen el País Valencià: Llibre de meravelles i Mural del País Valencià. Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1978) i el Premi de les Lletres Valencianes (1984). Diversos cantants han musicat poemes seus. D'entre ells, sobresurt Ovidi Montllor amb Coral romput.Obres.

Ciutat a cau d'orella. València: L'Espiga, 1953.
La nit. València: 1956.
Donzell amarg. Barcelona: Pedreira, 1958.
L'amant de tota la vida. València: L'Espiga, 1965.
Lletres de canvi. Palma de Mallorca: 1970.
L'inventari clement. Gandia: Ajuntament, 1971.
L'ofici de demà. Palma de Mallorca: Moll, 1971.
La clau que obri tots els panys. València: Diputació, 1971.
Llibre de lesmeravelles València: Estel, 1971; València: Tres i Quatre, 1983.
Primera audició. València: 1971.
Boix, Heras, Armengol. Palma de Mallorca: Pelaires, 1972.
Hotel París. Barcelona: Edicions 62, 1973.
Hamburg. Barcelona: Edicions 62, 1974.
El gran foc dels garbons. València: Eliseu Climent, 1975.
Tancat a l'Alter. 1975.
Manual de conformitats. València: Eliseu Climent, 1975.
Antibes. Barcelona:Edicions 62, 1976.
Balanç de mar. València: Eliseu Climent, 1978.
El procés. Barcelona: Proa, 1978.
Festes llunyanes. Barcelona: El Bordiol, 1978.
Lletra al pintor Josep Renau. València: Eliseu Climent, 1978.
Document de Morella. Tarragona: Foc Nou, 1979.
El corb. Barcelona: Quaderns Crema, 1979.
Les cançons d'Ariadna. Barcelona: Proa, 1979.
Manuscrits de Burjassot: Llibre de meravelles....