Soc lliure? "soy libre?"

Páginas: 2 (344 palabras) Publicado: 13 de junio de 2011
Soc lliure?

En primer lloc, defineixo el concepte llibertat com aquella capacitat d'escollir, decidir o voler una cosa en el lliure desig de l'individu. I per tant, ser lliure seria portar a termeaquest capacitat.

Es probable que tots tinguéssim la sensació de ser lliures, ja que creiem posseir una capacita pròpia de pensar i d'analitzar l'entorn que ens envolta. Peró es el mateixracionalitat el que ens permet entendre les situacions millor que altres animals i així percebem les accions que ens ajuda a obtenir beneficis i a evitar les que ens aporta castics. No puc matar per que no emsento amb cor de fer-ho ni pel castic que aporta. Tampoc puc volar la perquè no tinc ni ales ni cap propulsor natural que m’ho permeti. Aquesta vegada és la ignorant naturalesa la que s’apunta aprohibir. La naturalesa em prohibeix volar, la moral i la llei em prohibeix matar. Peró tot i així em sento força lliure.

En altres paraules si l'home fos determinada, ell tindria tota la seguretat defer el que vol i tampoc tindria dubtes ni confusió. En realitat l'home ha estat contínuament cercant pautes a seguir, creant normes i lleis que li faciliti a ser indeterminat.

La llibertat sempreestarà condicionada. El mateix instrument amb què exerceixo la meva llibertat, alhora que m’ajuda em condiciona. Gaudir de llibertat per a una cosa moltes vegades suposa patir la prohibició per a unaaltra. Si la intel·ligència permet als humans cuinar aliments, el seu estómac veu limitada la capacitat per a empassar-se menjars crus. La pràctica de la lectura ens ha limitat la memòria per alsrelats orals de què disposàvem segles enrere.
I conflueixo que el contrari de la llibertat no són les prohibicions sinó les obligacions. Tenir camins prohibits no m’impedeix escollir entre tots elsaltres. En canvi, si m’obliguen a passar per un determinat lloc, m’han anul·lat la possibilitat d’elecció. Les prohibicions posen límits a les meves decisions, però només les determinacions alienes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Soc lliure?
  • Lliures
  • Libros Obligatorios Soc Comerciales
  • soc
  • Soc
  • soco
  • estado y soc
  • soc estado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS