Socials

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 17 (4120 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 7 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
INTRODUCCIÓ

Aquest treball tracta sobre La llegenda del drac de Sant Llorenç del Munt. No és una llegenda del meu poble, però és una llegenda sobre la comarca on visc, el Vallès Occidental.

El cos del treball està dividit en quatre blocs; la introducció de la llegenda, la llegenda, l’estructura i les activitats.

En el primer bloc hi ha diversos apartats; la localització de la llegenda,la seva importància i les festes populars que hi ha arrel d’aquesta. El segon bloc, està dividit en la llegenda i l’adaptació d’aquesta als infants. El tercer bloc, l’estructura, amb diversos apartats del relat. I el quart bloc, una proposta d’activitats, amb l’edat, la temporalització, els materials, els objectius, les capacitats, els continguts, la metodologia i l’avaluació.

Finalment, hi hala conclusió sobre el treball, una petita bibliografia on esmento les fonts que he utilitzat per a l’elaboració del treball, i un annex sobre la llegenda.

Introducció de La llegenda del drac de Sant Llorenç del Munt

Localització

Tots els pobles que envolten el Massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac disposen una de les llegendes més importants iantigues de Catalunya: la Llegenda del Drac de Sant Llorenç del Munt. Protagonitzada per un heroi vinculat a la fundació mítica del país, és el relat que origina i explica la presència de la majoria dels més de quatre-cents dracs festius que poblen avui en dia les festes populars catalanes.

La llegenda del drac de sant Llorenç del Munt és una de les llegendes populars més arrelades, conegudes iimportants de Catalunya. Entre els habitants dels pobles dels voltants d'aquest massís muntanyós, avui Parc Natural, la llegenda és un relat oral que passa de generació en generació i que els pares expliquen als fills. 

La versió escrita més antiga que es coneix d'aquesta llegenda és la recollida l'any 1871 per Anton Vergés i Mirassó (restaurador del monestir romànic que hi ha al capdamunt de lamuntanya) en el llibre "Sant Llorens del Munt: son passat, son present y venider (Historia de aquell antiquíssim monastir, utilíssima als ques dedican al estudi de las antigüetats de Catalunya, y en especial als vehins de las mes importants poblacions del Vallés; que per carinyo á la sua patria ha escrit y publica lo R. Dr. D. Anton Vergés y Mirassó, prebere)" editat per Estampa y Llibrería Religiosay Científica. 

La narració transcorre pels escenaris naturals de la muntanya de Sant Llorenç del Munt, situada només a trenta quilòmetres de la ciutat de Barcelona. Tots aquests indrets especials han acabat adoptant el nom popular relacionat amb la llegenda. Com la llarga i fresca canal de santa Agnès, que mena fins al petit coll on hi ha el majestuós Morral del Drac, una gran formació rocosaamb una obertura al mig que dóna a un perillós precipici, als peus de la qual, un centenar de metres més avall, hi ha la Cova de Santa Agnès, un indret privilegiat per a la vida dins la muntanya, per l'existència d'aigua provinent de les mateixes pedres, i on la llegenda situa l'amagatall de la bèstia. O el Cingle dels Cavalls, unes formacions rocoses espectaculars per on la llegenda diu que vanfugir atemorits els almogàvers i els seus cavalls en el seu primer encontre amb el drac. O el Puig de la Creu o Sot de Goteras, que és on es creu que el drac va caure mort. I és que, d'alguna manera, la llegenda, a través dels seus personatges i capítols, explica la muntanya. 


Importància de la llegenda; un arquetip universal 

El contingut d'aquesta llegenda és prou conegut i segueix elsarquetips de llegendes medievals similars en què un home valent, un heroi, s'enfronta a una bèstia terrible i misteriosa que amenaça la continuïtat de la vida d’una comunitat humana. En aquests relats, hereus directes de les llegendes de dracs que poblaren l'Europa rural precristiana, es presenta el mite de l'enfrontament desigual entre l'home i la bèstia irracional -entre qui aparenta ser més fort...