Sociologia de l'educació secundària

Páginas: 31 (7703 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2012
Sociologia de l’Educació Secundària: Treball de Recerca



















Marta Iglesias Pérez

Niub: 11644625

Universitat de Barcelona

Facultat de Formació del Professorat

Sociologia de l’Educació Secundària

Xavier Martínez Celorrio

Curs acadèmic 11/12

En el present treball es pretén oferir una resposta raonada i argumentada a l’existència d’unacorrelació determinant entre la desigualtat en els resultats escolars i les desigualtats socials existents. Ho farem fent una ullada a les teories sociològiques de l’educació i explicant que hi ha altres variables que condicionen aquesta desigualtat de resultats, així com també formules que la pal·lien. Farem un vol a vista d’ocell pel panorama educatiu europeu, també des del punt de vista de lesdesigualtats, per llavors centrar-nos en la situació a casa nostra, a la Catalunya que mostra la interpretació de l’estudi PISA del 2003, i l’enllaçarem, tot comparant-la, amb la Catalunya actual, a partir de l’informe Educació i mobilitat social a Catalunya. Ens qüestionarem el perquè de l’estat de la qüestió i apuntarem possibles explicacions a la situació de les desigualtats socials que esreflecteixen en l’educació a Catalunya i arreu. Per operacionalitzar la pregunta d’investigació, vincularem el pla general, que a mesura que avança el treball esdevé mes i mes focalitzat, amb la meva experiència en el Practicum I. Finalment es farà una reflexió personal a mode de conclusions.

Des de la sociologia de l’Educació, les desigualtats educatives s’han volgut explicar des dediferents perspectives, fent que una o altra variable fos determinant a l’hora d’explicar el perquè existeixen uns resultats desiguals[1]. De totes maneres, el pòsit conjunt sobre el qual descansen és que l’escola produeix i reprodueix la societat, i amb això, reprodueix les desigualtats socials. A l’escola s’aprèn la cultura legítima i es treballa per mantenir i reproduir l’ordre social, de manera quemoltes vegades la desigualtat social es tradueix en desigualtat escolar. Es concep el sistema d’ensenyament com una continuïtat històrica, ja que una de les funcions de l’escola és mantenir l’estabilitat social. Tot i aquesta premissa d’entrada, els sociòlegs que han teoritzat o investigat en el camp de l’educació, apunten altres característiques que poden ser determinants a l’hora d’explicar lesdesigualtats educatives i el rerefons de les quals se situa dins de les teories de la reproducció social. Es tracta d’explicar les desigualtats per l’orígen social, la funció del sistema educatiu, l’acció pedagògica i la contestació i resistència.

Autors com Murray, Herrnstein i Carabaña han volgut explicar les desigualtats educatives atribuint una major capacitat innata a certesclasses socials o grups ètnics, s’entén que són els que gaudeixen d’una posició socioeconòmica alta. Les desigualtats no s’explicarien per les millors condicions ofertes als seus fills, sinó perquè els seus fills són més intel·ligents que els altres. No tant delirant com aquesta, hi ha l’explicació del dèficit cultural que relaciona el nivell educatiu familiar amb el rendiment dels fills. Canviant devariable i centrant-nos en l’escola i el sistema educatiu en general com a agent de reproducció social i cultural, trobem a diversos autors que defensen que la cultura que es transmet a l’escola va en la direcció de reproduir el sistema capitalista imperant. Segons aquest paradigma l’escola no treballaria pel canvi social sinó que reforçaria les relacions de domini i subordinació, de manera queles desigualtats d’entrada s’amplien i es verifiquen a la sortida del centre. Dins d’aquests autors hi trobem Althusser (1970), que defensa que l’escola prepara, condueix i classifica exercint d’aparell de dominació i presentant la ideologia com a neutra per tal de mantenir les relacions de desigualtat i explotació de les societats capitalistes. Bowles & Gintis (1976), amb la seva Teoria de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sociologia secundario
  • sociologia de l'educació
  • Sociologia de l'educació
  • Sociologia de l'educació. la mirada del sociòleg
  • Context del sistema educatiu de l'educació secundària
  • Grupos primarios y secundarios –sociologia
  • Grupos primarios y secundarios
  • La psicologia en l'educació

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS