Tema 1 Història contemporània de Catalunya i Espanya

Páginas: 5 (1010 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2014

La formació de la Catalunya contemporània
1. Les transformacions del setcents (segle XVIII)

· Catalunya tenia unes corts catalanes que eren el poder legislatiu, considerat l’únic poder competent per controlar impostos.
· Amb aquesta necessitat de recaptar els impostos que decidien les corts, va aparèixer la diputació del general (Generalitat), qui disposava del poder executiu.
· Elsimpostos dels catalans eren diferents dels impostos dels veïns.
· L’Estat català arriba a principis del segle XVIII i presenta símptomes d’una certa decadència. Tot i així, el territori ja disposava d’una llengua pròpia en la qual es redactaven els documents legislatius.
· El monarca que regnava a Catalunya era el comte-rei i tenia un regnat compartit amb altres Estats d’Europa.
· Només el reipodia convocar i presidir les corts, el que volia dir que les corts no podien reunir-se sense la presència del rei.
· La constant absència del rei pels seus viatges provocava que les corts es reunissin molt poques vegades durant el segle XVII.
· Catalunya havia començat a perdre pistonada a partir del descobriment d’Amèrica, ja que el centre del món passa de ser el Mediterrani a l’oceà atlàntic.· Era un país despoblat, amb uns 400.000 habitants, en part a causa de la pesta negra.
· Els catalans de l’època se sentien identificats amb el seu sistema, tot i la difícil situació.
· Quan la societat catalana s’adona que Felip V (francès) atempta contra ells, van pensar que era necessari defensar-se d’aquestes amenaces i apostar per Carles d’Àustria, creant-se així una guerra de successióeuropea (i hispànica) per la disputa del poder, la qual va durar 7 anys.
· En aquesta guerra, el regne de Castella apostava per Felip V, mentre que els regnes d’Aragó, València, Mallorca i Catalunya recolzaven Carles d’Àustria.
· Felip V defensa una Espanya unitària on tots els regnes disposaven de total igualtat.
· Espanya pluriestatal VS Espanya uniestatal.
· La victòria de Felip V suposala supressió de tos els Estats i regnes imperants fins llavors.
· La Corona d’Aragó, segons el Decret de Nova Planta, adopta les lleis del regne de Castella.
· Des de la instauració de la Nova Planta podem parlar del sorgiment de l’Estat d’Espanya.
· L’aplicació d’aquest decret comporta la supressió de la Generalitat, l’abolició de les lleis catalanes (excepte el dret civil) en detriment de leslleis de Castella.
· Els 5 centres d’estudis superiors que hi havia a Catalunya van ser eliminats per Felip V, qui va crear només una única Universitat a Cervera.
· Va crear-se a Cervera per deixar els estudiants lluny de Barcelona, ja que aquests van actuar activament en contra de Felip V.
· El català deixa de tenir cap paper oficial i el castellà va convertir-se en l’única llengua del’administració. En termes d’ús va tenir una repercussió escassa, ja que van continuar fent-ne ús d’aquesta. En part es va deure a la poca alfabetització de la gent i la poca necessitat de tractar amb l’administració.
· A partir de 1714, aquelles característiques diferencials que Catalunya va anar configurant des de feia segles i que la feia distingir-se dels seus veïns van ser abolides i/o posades enperill per acabar desapareixent a llarg termini.
· Després d’allò, la societat catalana va ser capaç de generar una sèrie de trets diferencials nous, res a veure amb els anteriors. Eren de caràcter econòmic i social, a diferència dels que tenien abans. Això va aconseguir que Catalunya no només fos una província d’Espanya.
· Aquests trets van ser:
Un fet diferencial demogràfic. Catalunya era unpaís molt poc poblat des de feia dos segles. En menys d’un segle, el país va doblar amb escreix la població que tenia, passant de 400.000 a 900.000 habitants aproximadament, i sense rebre gaire immigració. A Barcelona el creixement va ser el més elevat de Catalunya, multiplicant per 4 la seva població.
Aquest augment de la població comporta un augment de l’agricultura. És necessari més gènere...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Relleu Espanya I Catalunya
  • Catalunya i Espanya
  • La població a Espanya i Catalunya
  • Catalunya i espanya xix
  • Anarquisme A Espanya I Catalunya
  • catalunya i espanya
  • ESPANYA I CATALUNYA EN EL SEGLE XIX
  • Espanya I Catalunya Al Segle Xix

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS