the client

Páginas: 9 (2009 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2013
TREBALL ANTÍGONA
Tant a la tragèdia de Sòfocles com a la d’Espriu la protagonista morirà per no voler acceptar les lleis imposades pel rei Creont. Quins creus que són els motius d’Antígona per no obeir les ordres de Creont? Es pot salvar Antígona com li demana Eumolp en el segon acte? Tant si la resposta és afirmativa com si és negativa, argumenta-la.
Els motius d’Antígona per no obeir lesordres de Creont són: els seus principis morals, donat que com ella diu sempre que estan per davant les lleis sobrenaturals i ha d’enterrar-lo segons els ritus, a més de que és el seu germà i si ella no el plora ningú ho farà, també ella opina que l’anomenen traïdor perquè va perdre que si hagués guanyat l’anomenarien heroi, i justifica el haver conduit estranger a Tebes dient que era per l’odi quesentia per haver sigut desposseït de tots els seus drets.
Si que pot fugir però no ho fa perquè ella no ho feia d’amagat, ho feia perquè tothom sàpigues el que estava fent, per defensar el que ella creia correcte.
En cinc ratlles, fes una anàlisi dels personatges següents: Creont, Eumolp, Tirèsies, Ismene i el lúcid conseller.
Creont: és Rei de Tebes, descendent de Meneceu, pare de Hemón ioncle d'Antígona, Ismene, Etèocles i Polinices. Creu tenir la raó quan determina que Polinicles ha de podrir si haver-li donat sepultura però no pensa en les conseqüències que pot comportar la decisió d'Antígona i la seva oposició. Es manté ferm tota l'obra, sense importar l'oposició del seu fill, i les explicació, amb fonaments, de la seva neboda Antígona. Els dos únics moments en què mostradebilitat són, primer quan Tirèsias, el seu endeví, li adverteix sobre les conseqüències de la mort d'Antígona, i segon quan veu morir el seu fill i veu la seva dona mort. Crec que Creont és la personificació de la vida de Sòfocles, l'autor de l'obra, ja que aquest va estar tota la seva vida preocupat per l'elecció del bé i del mal, és la seva característica més notable, ja Creont la assalta, al finalde l'obra l'anada de que havia estat equivocat des del principi i que és el causant de tantes morts.
Eumolp: Com no s'ha establert una amnistia després d ela guerra, es perpetua el concepte d'enemic i sempre s'ha de vigilar.
Tirèsias: és un ancià vell, vident de Creont. És l'únic al que veritablement escolta, té prou dir-li el que ha predit, perquè aquest li faci cas a l'instant. No està molttemps en escena, però cal reconèixer que el seu paper és molt important, és qui fa canviar d'opinió al Rei, qui li alerta de tot el dolent que li pot passar si és injust amb Antígona i com el Rei sembla supersticiós, no dubta ni un moment.
Lúcid conseller: Representa el punt de vista d'Espriu després de 25 anys. És irònic, nihilista i igual que l'autor, posa en dubte el resultat del sacrificid'Antígona. És a dir, aquella esperada pau no ha arribat. Espriu en la 1ª edició, mitjançant la veu d' Eumolp, creu que la pau és possible, veu factible l'amnistia i per això, en certa manera, justifica la mort d'uns pocs per la salvació de tot un poble. Però 25 anys després, Espriu sap que aquella amnistia no ha arribat mai i incorpora el lúcid conseller per matisar les seves opinions. La ironiad'aquest personatge es manifesta per exemple en la descripció que fa de Creont (Franco) i sobretot en el seu darrer discurs que constitueix l'epíleg de la tragèdia.
Compara ara els personatges d’ Eumolp i el lúcid conseller. Què tenen en comú i què els diferencia? Per què et sembla que Espriu se serveix de la ironia i el distanciament a l’hora de construir aquests dos personatges?
Eumolp: ésl’esclau de la família de Tebes, no té respecte a ningú i tampoc tenen respecte cap a ell. Durant l' obra veiem que a poc a poc va en contra de les lleis i encara més quan puja Creont al tron. Eumolp és qui ajuda Antígona a enterrar el seu germà i quan són descoberts i condemnats a la mort, a Eumolp no li importa ja que no li agrada la vida que té.
Lúcid conseller: des del principi segueix les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • the client
  • the client
  • the client
  • The Client
  • The client
  • The Client
  • The client personajes
  • The Client Preguntas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS