Tirant lo blanc

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 9 (2193 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 26 de febrero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
BREU BIOGRAFIA DE L’AUTOR:

Joanot Martorell va néixer probablement, a Gandia l’any 1414, fill d’una família de la mitjana noblesa. Va estar emparentat amb el poeta Ausiàs March, amb qui no va mantenir bones relacions. Com a cavaller que era, va viure tot un any a Anglaterra preparant un duel del que mai no es va celebrar.
Durant aquest temps va poder conèixer una sèrie de relats anglesos queel van inspirar per escriure els primers capítols de la seva novel·la.
Es creu que Martorell va morir cap al 1468 i l’obra, que va començar a escriure uns vuit anys abans de la seva mort, no va ser editada fins 149.
Això va comportar la intervenció d’un altre escriptor. Martí Joan de Galba, que també va morir abans de la data de publicació, i que va retocar els episodis finals i va fer latitulació i la divisió de l’obra en capítols.

(llibre de català pag 184)

ESTRUCTURA LITERÀRIA I NUVLIS NARRATIU:

El llibre conta de una estructura oberta (típica dels llibres de cavalleries) unes històries desprès de les altres, però cada bloc té unes independències però tenen un eix conductor que és el Tirant (que és l’únic que surt a tots els capítols) tenim quatre nuclis narratius i cadapart té un eix central i té un principi i un final cíclic (el llibre comença a la Bretanya i termina allà amb l’enterrament de Tirant i Carmesina)

Primera part: Tirant a Anglaterra (té uns capítols introductoris) Es l'etapa de formació Tirant com a cavaller.

Segona part: Tirant a Sicília i Roda. Mostra molta diplomàcia per que ajuda al fill del rei i també molta estratègia i intel·ligènciaper que llibera a la illa de roda.

Tercera part: Tirant al imperi Grec: Tirant es cridat per el rei de Sicília, a rebut una notícia del rei de Constantinoble.
Es veu clarament en aquest capítol l’amor (cortesania de Tirant al palau)
Acaba amb la batalla contra els turcs que es volien apoderar de l’imperi grec i van començar per Constantinoble. Tirant se va per que es traït per Carmesina.Quarta part: Tirant a Nord Àfrica. Narra les peripècies que passa allà. Tirant mostra la seva faceta que te per lluitar per la seva religió, la seva faceta de creuat.
Torna a l’imperi grec. L’allibera i es casa amb Carmesina i ell mor de pulmonia i ella de pena també i les dues despulles las porten a la Bretanya, lloc d’on es Tirant.

ARGUMENT:

Primera part: Tirant a Anglaterra.
El principiexplica l’historia de Guillem de Varoic, que decideix deixar la vida cavalleresca per convertir-se en un ermità i anar a Jerusalem. Desprès ell va tornar a Anglaterra a ajudar al rei per combatre els moros.
Un dia uns homes anaven a la festa del rei d’Anglaterra i amb ells anava Tirant per arrebre l’ordre de cavalleria i a causa del cansament es va adormir sobre el cavall i s’en va per altre camíi per casualitat es va trobar amb l’ermità que casualment, estava llegint Arbre de batalles, que tractava la cavalleria. Tirant li demana que l'adoctrini en la cavalleria, i l'ermità li regala el llibre assegurant-li que en aquest llibre trobarà tot el que busca. Tirant finalment s’en va ala festa.
Finalment dies mes tard Tirant torna amb els seus amics a visita l’ermità. Quan li pregunta per elguanyador del torneig celebrat en la festa Tirant s’en va avergonyit.

Segona part: Tirant a Sicília i Roda.
Tirant s’en va d ‘Anglaterra i es dirigeix a Nantes, on és rebut pel duc de Bretanya. Allà arriben també cavallers de França i conten que el soldà d'Alcaire amb ajut dels genovesos volen conquerir Rodes que pertany a Sant Joan de Jerusalem.
Un cop a Sicília Tirant i els seusacompanyants son rebuts per el rei i la princesa Ricomana. Més tard, Tirant marxa a Rodes amb Felip i el rei de Sicília i trenca el setge del port de Rodes, un mariner seu fica foc a la nau capitana dels genovesos a canvi de diners i donant els honors a Tirant. Després Tirant embarca amb el rei de Sicília, Diafebus i Tenebrós i va cap a Barut, Jerusalem i Alexandria on rescaten molts captius i els porten a...
tracking img