Tirant lo blanc

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1277 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 1 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
JOANOT MARTORELL

Joanot Martorell va néixer a la ciutat de València entre 1405 i 1410.

Era el segon de vuit fills de Francesc Martorell i Damiata Abelló, una família originària de Gandia i provinent de la petita noblesa i com a dada interessant dir que una de les germanes de Joanot Martorell va casar-se amb Ausiàs March.

La seva vida va ser plena de lluites i desafiaments, va viatjar perdiverses ciutats europees (Londres, Lisboa, Nàpols...) i es va dedicar a l’administració del seu patrimoni. Se sap que va participar en les empreses militars d’Alfons el Magnànim i que alguns dels seus conflictes els va acabar per la via de l’enfrontament armat. Es coneixen lletres de batalla a ultrança que va intercanviar a quatre cavallers però cap va arribar superar la fase d’intercanvi tot hique el primer es va allargar vuit anys.

Joanot Martorell va escriure tres novel·les de cavalleria; la primera que va començar a escriure va ser el Tirant lo Blanc el 1460. Més endavant sembla que a Anglaterra, entre el 1438 i el 1439, havia iniciat un relat que s’anomenava el Guillem de Veroic però aquesta obra va quedar inacabada. En el mateix manuscrit que conserva el Guillem de Varoic, hitrobem el pròleg d’una obra titulada Flor de cavalleria que també pot atribuir-se-li.

Joanot Martorell devia morir amb tota probabilitat durant el primer quadrimestre de 1465 a la ciutat de València als 55-60 anys aproximadament tenint en compte que no se sap ben bé la data que va néixer. No es va casar ni va deixar descendència.

RESUM DE L’ARGUMENT

Tirant lo blanc, un dels cavallers mésvirtuosos, valents i enginyosos del segle XV fou sol·licitat per l’Emperador de Constantinoble per tal de derrotar els Turcs que es volien fer amb l’Imperi Grec.
Una vegada acceptada la proposta, va emprendre camí cap a Constantinoble.
Allà va ser rebut per l’Emperador, el qual li va esmentar el seu objectiu.

Durant els dies previs a la primera batalla va conèixer la princesa Carmesina, laqual li va causar tal encant que es va enamorar plenament d’ella; i abans de partir li mostrà els seus sentiments amb una declaració d’amor.
El dia de la batalla Tirant amb tots els ducs i marquesos de l’Imperi marxen per tal de poder atacar els Turcs al seu campament a la nit. L’objectiu de Tirant consistia a aparellar tots els cavalls, mascles amb femelles, i trobar a tots els Turcs sense armes iben adormits, d’aquesta manera la batalla seria fàcil de vèncer, ja que els altres no estarien en condicions de defensar-se. Aquesta batalla va ser molt sagnant, tot i que el Gran Turc, el Soldà i part dels seus homes van aconseguir fugir dels homes de Tirant i van marxar cap a la muntanya.

Aquesta batalla va provocar que els Turcs demanessin ajuda al rei d’Egipte per matar Tirant, i el rei vaacceptar la petició dels Turcs i va idear un pla. El pla consistia en combatre tots dos sols en un batalla tot i que el rei va trair Tirant amb la companyia del seu exercit i els ballesters pel darrere.
El rei d’Egipte i Tirant mantenien contacte a través del Soldà, mitjançant cartes on establien les regles del combat. Tirant gràcies al Soldà es va assabentar de tot el que havia planejat el reid’Egipte per desfer-se de Tirant.

Quan va arribar el combat Tirant va ordenar a Diafebus que els seus cavallers estiguessin amagats darrere d’un penyal fins que ell donés l’ordre. Just abans de començar la batalla Tirant manà que es retiressin ordenadament. Aleshores els Turcs en veure que els enemics fugien van anar a atacar-los. Al finalitzar va morir el rei de Capdòcia i el d’ Egipte vaquedar ferit. Els homes de Tirant van fer presoner el rei d’Egipte i ho van festejar amb l’Emperador i la seva família.

Al cap d’uns dies, set naus del Gran Caramany s’aproximaven a Constantinoble, al veure-ho Tirant idea un altre pla per fer-se amb les naus dels enemics. Finalment aconsegueix fer-se amb moltes d’elles. Finalitzada aquesta batalla el germà del Gran Caramany va voler signar una...
tracking img