Tirant lo blanc

Páginas: 11 (2694 palabras) Publicado: 11 de enero de 2012
TIRANT LO BLANC

Biografia de Joanot Martorell
Va néixer a Valencia al 1415, provenia d’un família de mitjana noblesa,adoptant així la tradició de ser cavaller. Va ser un escriptor de l’època medieval a Valencia. La seva obra més important es Tirant lo Blanc, es considera la primera novel·la moderna d’Europa.
Novel·la Cavalleresca
La novel·la cavalleresca, tracta sobre histories que podensemblar reals, a vegades son reals, quan es tracta de biografies de cavallers.
Tirant lo Blanc
La novel·la de Tirant lo Blanc és la màxima expressió dels ideals cavallerescos, com la raó, l’astúcia, el plaer i l’ humor. Els fets dels protagonistes són explicats de manera versemblant i raonada.
L’estructura de la novel·la es pot dividir en diverses parts, depenent dels viatges que fa Tirant,depenen dels successos que els formen i de les trobades amoroses. Es pot dividir en 4 grans histories, França, Sicília, Rodes i la batalla final de Constantinoble, on Tirant mor.
Es tracta d’una novel·la total, perquè esta formada per els diversos temes de la vida real com, l’amor, la guerra, el pensament i la reflexió.

GUILLEM DE VAROIC
"En la fèrtil, rica e delitosa illa d'Anglaterra" vivia uncavaller anomenat guerrer, el comte de Varoic. En arribar als cinquanta-cinc anys va decidir emprendre una peregrinació a Jerusalem per demanar perdó de tantes morts que havia fet. Al acomiadar-se de la comtessa li dóna mig anell i l’altre part se l’endu ell. Va fer córrer el rumor de que era mort i va tornar a Anglaterra, vestit amb l'hàbit de sant Francesc, amb llargs cabells i barbes, is'instal·la en una ermita, on vivia de la caritat. 
Abraïm, el rei moro de la Gran Canària, desembarca a Anglaterra amb un gran exèrcit i guanya en nou batalles seguides el rei d'Anglaterra, qui es retrau a Londres. Al anar cap a Varoic se li apareix una donzella que li diu: "lo primer home que veuràs amb llarga barba, que et demanarà per amor de Déu caritat, besa'l en la boca en senyal de pau, eprega'l graciosament que deixi l'hàbit que porta, i fes-lo capità de tota la gent". L'endemà troba al comte-ermità que li demana caritat, i després de diverses excuses accepta el comandament de l'exèrcit. A la nit el comte-ermità es disfressà de moro i se’n va anar al campament enemic, on va llençar les magranes, on va començar l’incendi. Aprofitant el desordre, el rei d'Anglaterra, atacà elcampament dels moros i els obliga a recollir-se al castell d'Alimburg. 
El rei de la Gran Canària tramet una lletra de batalla al d'Anglaterra, reptant-lo a combat "rei per rei", i el qui venci serà el rei d'Anglaterra. El comte va fer decidir al rei, sobre que persona lluitaria, finalment va lluitar Guillem de Varoic. L'endemà va combatre amb el rei de la Gran Canària i li talla el cap. Els moros noes reteren i tornaren a moure batalla, però el comte també els venç i els fa fora definitivament. Després es fa reconèixer de tothom com el comte de Varoic, es retira a l'ermita definitivament. 
Temps després, el rei d'Anglaterra fa unes grans festes i exercicis d'armes per celebrar les seves noces amb la filla del rei de França. Un jove, anomenat Tirant lo Blanc decideix anar-hi. S'adorm damuntel cavall i va a parar a l'ermita de Varoic, al qual li demana que l’adoctrini i l’ensenyi a ser un cavaller. Després de prendre part a les festes, Tirant l’hi explica a Guillem de Varoic les gestes i les festes.
El cosí de Tirant, Diafebus, llegeix una carta en què es diu que el millor cavaller que ha concorregut a les festes és Tirant lo Blanc. Tirant, en el seu primer combat, mata a uncavaller lluitant a cavall. Una altra vegada combat a peu amb el senyor de Muntalt, el fa caure a terra i el va matar perquè no es volia retirar. Pocs dies després una donzella, anomeda Bella Agnès, duia un magnífic fermall al pit, i Tirant li demana a canvi de servir-la i combatre per ella. Agnès li atorga. L'endemà es presenta a la cort un cavaller, el senyor de les Vilesermes, el qual, en nom del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS