Tirant lo blanc

Páginas: 11 (2681 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2012
Tirant lo Blanc
Joanot Martorell

[pic]

Joan Potau Llorens
1r BAT A
14/01/12
ÍNDEX

Resum del pròleg................................................ pàg. 2-4
Resum del llibre.................................................. pàg. 5-7
Personatges.......................................................... pàg. 8
Temps i ambient.................................................. pàg.9
Conclusions.......................................................... pàg.10
Vocabulari............................................................. pàg.11
Mapa..................................................................... pàg. 12
























RESUM DEL PRÒLEG

Orígens de la novel·la de cavalleries
Les novel·les romàniques provenen de lestraduccions de poemes èpics grecs i llatins a una llengua vulgar. Tot seguit es van incloure les històries del rei Artús i la Taula Rodona, la qual va evolucionar quan van deixar de ser històries amb la finalitat d’ensenyar i es van convertir en històries amb humor i entreteniment.

L'estament cavalleresc
L’estament cavalleresc, per tal de mantenir la seva classe social envers la burgesia, vademostrar el seu valor muntant espectacles esportius i militars a la vegada, com ara justes, passos d’armes, torneigs... Van intentar també emmirallar-se amb els antecessors de la cort del rei Artús, per tal de frenar la decadència en el seu món durant el s. XIV

Novel·les cavalleresques i llibres de cavalleries
Els llibres de cavalleries són obres amb narracions inimaginables, on hi apareixenelements fantàstics, els paisatges són totalment imaginaris, a l’igual que els personatges, els quals tenen grans virtuts i la seva forma física és inhumana Aquest tipus d’obres, van desaparèixer al s. XV, quan va aparèixer la novel·la cavalleresca, en la qual, el protagonista segueix essent un cavaller i, a diferència del llibre de cavalleries, els paisatges, els personatges i tots els elements del’obra, són reals.

La vida literària a la València del segle XV
El fet pel qual el centre neuràlgic de la Corona d’Aragó era València és degut a dos motius: l’epidèmia de la pesta negra que va arrasar la ciutat de Barcelona, provocant la diferència demogràfica i afectant l’activitat econòmica; i gràcies a l’aristocràcia rendista i a l’aliança de la burgesia mercantil. Aquest segle, el segleXV, va ser el gran Segle d’Or de la literatura catalana.





Anàlisi de “Tirant lo Blanc”
Biografia
Joanot Martorell (1414-1468) va néixer i morir a la ciutat de València. Era un dels vuit fills d'una família de nobles que provenia de Gandia. Una de les seves germanes, Isabel, es va casar amb el poeta Ausiàs March. Ell era un cavaller, i com a tal va arribar a intercanviar en quatreocasions lletres de batalla a ultrança. Va viatjar molt com a cavaller. Va iniciar un relat de Guillem de Varoic. No el va acabar però fa acte de presència en els primers capítols del llibre.

Estructura
Segueix una estructura pròpia de la novel·la cavalleresca. La divisió del llibre es pot fer en 5 parts, cada una té una característica que marca cada una de les etapes:
▪ capítols I-XCVII: elsfets es produeixen a Anglaterra, terra on Tirant aconsegueix fama participant en lluites. Guillem de Varoic és el personatge que aconsella a Tirant durant aquest temps.
▪ capítols XCVIII-CXIV: aquesta sèrie de capítols tenen lloc al mar entre Rodes i el regne de Sicília.
▪ capítols CXV-CCXCVII: tenen lloc a l'imperi bizantí on Tirant s’ordena capità de guerra en terra en el moment enque aconsegueix una important victòria contra els turcs. La Viuda Reposada intenta posar-se enmig de la relació entre Tirant i Carmesina, però no ho aconsegueix ja que, gràcies a Plaerdemavida, l’amor els hi comença a donar fruit.
▪ capítols CCXCVIII-CDVII: després d'haver patit un naufragi a les costes de Tunis, Tirant dirigeix una de les tropes del nord d’Àfrica, on aconsegueix convertir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS