Titol

Páginas: 6 (1341 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2013
Rosa:
El quipà
Es una petita gorra ritual (religiosa) que s’utzilitza per tapa parcialment el cap.
Majoritariament l’us és masculí pero, s’exepta que les dones el portin. Els homes la porten desde petits per demostra que són Jueus. però s'entén que l'home ha de portar un pes sobre el seu cap per recordar que Déu està sobre ell i per abaixar la supèrbia (és sempre una falta i fins i tot unpecat en termes religiosos) humana.
Habitualment els jueus portan bordad a la quipa la estrella de David, oa tambe anomanat segell de salomo.Es un simbol,de sis puntes formades per dos triangles superposats. Es considera el símbol bàsic del poble jueu i per això està present a la bandera d'Israel.


Tal·lit
xal ritual amb el que es cobreix diàriament l'home jueu en les seves oracions. Té quatrecantonades de les quals surten uns serrells anomenats Tsitsit. quests serrells tenen 613 nusos, que corresponen als 613 preceptes de la Torà, anomenats mitsvot, dels quals 365 són prohibicions i 248 prescripcions. El Senyor digué a Moisès: -Comunica aquesta ordre als israelites: "Que ells i els seus descendents es facin un serrell a les vores dels mantells amb un fil de porpra violeta. Així, enveure aquest serrell, us recordareu de tots els meus manaments, els complireu i no us deixareu dominar pels desigs del vostre cor o dels vostres ulls que us portarien a la idolatria. Així recordareu i complireu tot el que jo us he manat, i viureu consagrats al vostre Déu.




Marta:
Hanukiyà:

La hanukkiyyà celebra la rededicació del Temple, després de l'èxit de la revoltajueva macabea contra la monarquia Selèucida. Segons el Talmud, els jueus només van trobar prou oli d'oliva ritualment pur com per encendre la hanukkiyyà durant un dia, però el subministre va durar miraculosament vuit dies. Per celebrar aquest miracle, la hanukkiyyà consta de vuit braços i vuit espelmes o llums d'oli i cap d'elles és més alta que l'altre, exceptuant l'espelma auxiliar o xamaix, que protegeix elcanelobre d'ús secular i que també s'utilitza per encendre les altres espelmes. Cada nit durant la commemoració del miracle s'encén una espelma més; la primera nit, una, la segona nit, dues i així successivament fins que a la vuitena nit del Hanukkà les vuit espelmes i el xamaix estan encesos. Una altra possible explicació dels vuit braços és que la llei religiosa prohibia fer un canelobre similar al deset braços que hi ha al Temple.




Una hanukia gran per a cerimònies públiques



Mazuza

La mezuzá consiste en una caja hueca y alargada, de unos 10 centímetros de largo, en la que se introduce un rollo de pergamino, que reza dos plegarias: la más solemne del judaísmo, «Shemá Israel» (hebreo, "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל", "Escucha, oh Israel" (Deuteronomio 6:4-9)) y «Vehayá im shamoa»("וְהָיָה אִם שָׁמֹעַ", "En caso que me oyéreis" (Deuteronomio 11:13-21)). El grabado de las oraciones en el pergamino, es efectuado por un escriba ritual especializado, llamado Sofer Stam, que es quien también escribe a mano los rollos de laTorá. En su parte externa, la mezuzá lleva inscriptas la palabra "שַׁדַּי", "Shadai", uno de los nombres de Dios, que hay quienes interpretan como iniciales de «El que cuidalas puertas de Israel».

La mezuzá se fija en la base del tercio superior de la jamba derecha del pórtico principal de la casa, en posición inclinada, como compromiso entre las posturas encontradas de Rashi, según quien la mezuzá debería colocarse en posición vertical, y la de Rabbenu Tam, que sostuvo que debiera posicionarse horizontalmente. Se estila también, aunque con menor celo, colocarmezuzás en las puertas internas, excepto retretes. Las hay ostentosas, fruto de finos trabajos de orfebrería y confeccionadas con los materiales más nobles, y las hay de las más simples, incluso de plástico, siendo que la parte más importante de la mezuzá es el pergamino interno, que debe ser realizado siempre con la mayor probidad, y conservarse incólume e intacto.

La mezuzá es uno de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Titolo
  • el titol
  • titola
  • Sin titolo
  • Titolo
  • titol
  • titolo de cpoo
  • Sense Títol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS