Todo

Páginas: 21 (5015 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2013
Україна в роки Другої світової (від 1 вересня 1939-го по 2 вересня 1945-го)

Як відомо кожній людині, яка цікавиться історією світового розвитку, найстрашніший час в житті світової спільноти припав на роки Другої світової війни, яка тривала шість років і один день. Хоча, за запевненнями керівництва першої соціалістичної держави, цей рік, обіцяв бути мирним ...

Одні історики вважають датоюпочатку війни 1-е вересня з моменту нападу Німеччини і Словаччини на Польщу, інші - 3-е вересня, з того моменту, як Велика Британія і Франція по дипломатичних каналах оголосила агресору, тобто Німеччині - війну. Ну а треті вважають датою початку Другої світової аж 1932-й рік, тобто з того моменту, як Японія окупувала китайську Маньчжурію. Але, як би там не було, дата 1-е вересня 1939-го увійшла вісторію як дата найстрашнішої драми людства. Були написані тисячі, десятки тисяч праць та наукових робіт на цю тему, але чи всі до цих пір розкрито. Ось в чому питання, в тому числі і місце України та її населення, як у початковому періоді, так і в момент її завершення.

Так німецькі війська проходили в Польщу

А так - радянські...
Минуло сім десятиліть з тогодня, коли спочатку Європу, а потім і весь світ, охопило полум'я бойні. Сьогодні на цю тему проходять семінари, диспути, симпозіуми, політичні саміти на самому вищому рівні, на яких Польща оголошена країною, яка постраждала від агресії, ну, а Німеччина, відповідно - агресором. З історико-політичного боку, це дійсно так, але, горезвісне «але» вносить дуже суттєві корективи в цей аспект. Хоча б тому, щозі зброєю в руках проти німецького агресора виступило понад 150 тисяч чистокровних українців, жителів східних воєводств Польщі, представлених на сучасній мапі, як Волинська, Рівненська, Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська області. Таким чином, 1 вересня пройшло через серця, душі, а то й тіла тисяч українців, які виступили на протистояння агресору. Згодом, факт участі українців у першімісяці війни у складі Війська Польського Другої Речі Посполитої, визнавали і Німеччина, і Радянський Союз, і Франція з Великобританією, і США, бо факт участі українців «східних окраїн» Польщі - річ незаперечна і доведена.
17 вересня все того ж 1939-го, з одного боку, остаточно припинила існування польська держава, з іншого - дало імпульс возз'єднання західно-українських земель з населяючими їхлюдьми в єдину Україну. З точки зору міжнародного права, СРСР справді не оголошувало війни Польщі, а лише поставило посла Польщі в Москві до відома про те, що з урахуванням політичної ситуації та припиненням діяльності державних органів Польщі, війська РСЧА (Робітничо-Селянської Червоної Армії) переходять західний кордон з метою захисту білоруського та українського населення східних областей колишньоїПольщі та взяття під охорону їх майна. Так або майже так, було в ноті, яку польському послу намагався вручити заступник Наркомінсправ Потьомкін (чому намагався, та тому, що без згоди Варшави польський посол робити це відмовився, а нота була привезена вже безпосередньо в саму будівлю посольства).

І якщо виходити з реалій сімдесятирічної давності, то виходить, що одні українці зі зброєю в руках вступили увійну 1 вересня (як на Вестерплятті або на Хелі), а інші - 17-го, вступили у протистояння з польськими прикордонниками, як найбільш боєздатними частинами. Але, при цьому варто відзначити той факт, що у складі польських військ, які стояли на рубежі прикриття східного кордону, процентне співвідношення українців, у порівнянні з дислокаціями на Заході, було вкрай мале. Певною мірою, це буловиправдано діями польського командування - з досвіду Іспанії нікому не хотілося мати «п'яту колону». Саме тому, в перші місяці війни і не було братовбивчої війни між українцями «східняків» і «західняків».

Мешканці Львова вітають факт прийняття західно-українських земель до складу СРСР
28 вересня, все того ж 1939-го, відомий «Пакт Молотова-Ріббентроппа» виявився в тексті...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Todo de todo
  • Todo es uno uno es todo
  • Todo A Todo
  • todos y todas
  • de todo todo
  • Todo Todo
  • Todo Todo.
  • todos y todos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS