Trabajo

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 10 (2252 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 14 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Salvador Domènec Felip Jacint Dalí i Domènech, marquès de Dalí de Pubol ( Figueres 1904 – íb. 1989 ) fou un pintor, decorador i escriptor empordanès, un dels principals representants del surrealisme.
Encara que el seu principal mitjà d'expressió va ser la pintura, també va fer incursions als camps del cinema, l'escultura, la joieria i el teatre, treballant com a dissenyador de vestuari i com aescenògraf. També va escriure alguns llibres, entre els que destaca Diari d'un geni (1965).

[edita] Infància

Va néixer l'11 de maig de 1904 al carrer Monturiol de la ciutat de Figueres, població situada a la comarca de l'Alt Empordà[1]. El germà gran de Dalí, també anomenat Salvador, va morir de meningitis tres anys abans del seu naixement, als set anys d'edat[2]. El seu pare, Salvador Dalí iCusí, era notari de la ciutat,[3] natural de Cadaqués, el caràcter estricte i disciplinari del qual era suavitzat per la seva dona, Felipa Domènech Ferres, que va donar els esforços artístics del seu fill[4]. Als cinc anys, els seus pares el van dur a la tomba del seu germà i li van explicar que ell era la seva reencarnació [5], fet que va arribar a creure[6]. Del seu germà Dalí va comentar: "Johe viscut la mort abans de viure la vida. El meu germà va morir a causa d'una meningitis, a l'edat de set anys, tres abans del meu naixement" [...] "ens semblàvem com dues gotes d'aigua, només que amb diferents reflexos".[7]
Dalí va cursar estudis de batxillerat a l'IES Ramon Muntaner de Figueres on va participar en l'elaboració de la revista Studium. També va assistir a classes de pintura, on varebre la seva primera formació artística. El 1916 va descobrir la pintura moderna en una de les seves vacances estiuenques a Cadaqués amb la família de Ramon Pichot, un artista local que viatjava freqüentment a París[3]. El 1919 Dalí va realitzar la primera exposició pública al Teatre Municipal de Figueres.
L'any 1921 la mare de Dalí va morir d'un càncer de mama quan ell només tenia setze anys.Després de la seva mort, el pare de Dalí es va casar amb la germana de la seva dona, la qual cosa no agradà a Dalí[3].

[edita] Madrid i París


[pic]
Dalí i Man Ray a París el 16 de juny de 1934.
L'any 1922 Dalí es va traslladar a Madrid per estudiar a la Residencia de estudiantes[3] i va estudiar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Dalí ja cridava l'atenció per la sevaexcentricitat; duia el cabell llarg i patilles i vestia amb abric, mitges i pantalons a l'estil de la moda del segle anterior. Però les seves pintures, en les quals experimentava amb el cubisme, van captar l'atenció dels seus companys estudiants. És probable que, en les seves primeres obres cubistes, Dalí no entengués bé aquest moviment artístic, ja que l'única informació sobre el cubisme li arribavaa través d'alguns articles de revistes i d'un catàleg que li va donar Pichot, ja que, en aquells moments, no havia pintors cubistes a Madrid.
Dalí també va experimentar amb el dadaisme, que va influir en la seva obra al llarg de la seva vida. A la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando va conèixer el poeta Federico García Lorca, amb el qual inicià una llarga "amistat", i també el directorde cinema Luis Buñuel, Rafael Alberti o José Moreno Villa.
L'any 1924 un encara desconegut Salvador Dalí il·lustra el seu primer llibre, "Les bruixes de Llers", del seu amic el poeta empordanès Carles Fages de Climent, amb qui tornarà a col·laborar a "la Balada del sabater d'Ordis" (1954) i amb l'auca el triomf i el rodolí de la Gala i en Dalí" (1961).
Dalí fou expulsat de l'Acadèmia l'any 1926,poc abans dels seus exàmens finals, després d'afirmar que ningú a l'Acadèmia era prou competent per examinar-lo.[8]. Aquell mateix any va fer el seu primer viatge a París, on va conèixer Pablo Picasso, a qui el jove Dalí reverenciava; Picasso ja havia escoltat paraules favorables sobre Dalí en boca de Joan Miró. Dalí va realitzar un gran nombre d'obres amb una forta influència de Picasso i Miró...
tracking img