Treball Seu Vella

Páginas: 10 (2267 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2015





1 – Introducció:
Després d’haver estat pensat una estona en la temàtica del treball, m’he proposat fer una anàlisi de la Seu Vella. Arquitectura, història i esdeveniments de l’època que la van anar transformant al llarg dels temps fins com la coneixem ara. He optat per aquest tema perquè m’ha semblat interessant i perquè la ciutat de Lleida és on jo vaig néixer. Espero fer troballesinteressants sobre el tema. El treball s’organitzarà seguint un ordre lineal en el temps i constarà de diferents subapartats en relació a l’assumpte que s’estigui tractant.


















2 – Història:
Al mateix lloc on hi ha l'actual Seu Vella s'assentava la catedral paleocristiana i visigòtica i que va correspondre a la mesquita major en temps de l'ocupació per l'Emirat de Larida.
RamonBerenguer IV de Barcelona i Ermengol VI d'Urgell van conquerir la ciutat de Larida als sarraïns els anys 1149. El bisbe Gombau de Camporrells, després de nombroses compres de terrenys i cases a la ratlla del temple, va ser el que va decidir d'emprendre l'obra d'una nova catedral a causa del gran augment de població que va tenir lloc en aquells anys.

2.1.– Construcció:
La construcció de la Seu Vella deLleida va començar l'any 1203, sota la direcció de Pere de Coma. L'obra de la catedral es va fer sobre l'antiga i va començar per la part del braç del creuer esquerre i la porta de Sant Berenguer. Amb el mestre d'obres Pere de Pennafreita, mort el 1286, es creu que es va construir el cimbori del creuer i es va cobrir amb voltes de creueria el temple. Malgrat ser d'origen romànic, les novesconstruccions de finals del segle XIII van conformar nous conceptes arquitectònics gòtics sense grans alteracions que van fer que l'edifici presentés una unitat equilibrada i harmònica. El Cister va donar a conèixer solucions tecnològiques emprades al final del romànic borgonyó com la sustentació de l'edifici mitjançant l’arc ogival o la volta de creueria. Així en aquestes dues catedrals es van incorporarelements del final del romànic o protogótics. A la fi del segle XIII estaven pràcticament concloses les obres més grans de la catedral, però les obres van continuar sense parar durant els següents anys, principalment la construcció de capelles i el claustre. El mestre Mateu Alemany va construir l'any 1406 el primer rellotge que va albergar la torre major de la Seu. El darrer mestre major va serAntoni Queralt, que va realitzar els acabats d'obra, principalment al claustre, entre els anys 1494 i 1513.
–Darrers anys de la construcció:
Als segles següents es van modificar i van substituir algunes capelles o peces escultòriques, a causa d'encàrrecs propis de l'època. L'11 de novembre de 1707 Lleida va ser conquerida per les tropes francoespanyoles de Felip V i la Seu Vella va estar a punt deser destruïda per ordre expressa del rei, ja que havia contribuït decisivament a la defensa de la ciutat.
Durant la segona meitat del segle XIX, dins de la Renaixença catalana es va iniciar la revalorització de l'antiga catedral, fins a arribar al 12 de juny de 1918 que es va declarar la Seu Vella monument nacional. El 12 de desembre de 2012 s'iniciaren les obres de restauració del campanar, ambl’objectiu de consolidar els murs i restituir tots els elements per garantir-ne la seguretat.


3 – Arquitectura:
L'estructura de la capçalera és molt similar a la de la Catedral de Tarragona. El curt espai de temps en què es va construir la Seu Vella, fa pensar en un programa molt unitari i amb poques modificacions. Malgrat les modificacions que s'hi van fer a partir del segle XIII l'edifici és unconjunt equilibrat y pròpi de l'època romànica.

3.1 – Interior
La catedral és romànica, però les cobertes són gòtiques. La catedral presenta una planta basilical de creu llatina de tres naus. Les naus estan formades per tres trams amb arcades cobertes amb voltes de creueria.
Les proporcions de la planta de l'església van haver d'estar condicionades per la topografia del seu terreny.
El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Seu vella
  • Reportage Seu Vella
  • La seu vella de lleida
  • Seu Vella
  • seu vella
  • Fitxa 8 Visita A La Seu I Al Pont Vell
  • Seu vella lleida
  • Treball

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS