Treball UE

Páginas: 15 (3582 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013
Espanya a la Unió Europea


ÍNDEX





Les organitzacions internacionals
Pàg. 2
La Unió Europea
Pàg. 4
Conseqüències per a Espanya l’adhesió a l’UE
Pàg. 6
Posició d’Espanya a l’UE
Pàg. 8
Conclusions
Pàg. 10
Bibliografia
Pàg. 10















Les organitzacions internacionals

Les organitzacions internacionals

Una organització internacional és la queinclou membres de dos o més països que busquen una cooperació política, econòmica o d'un altre tipus. Aquestes, juntament amb les organitzacions supranacionals, han contribuït a configurar un sistema mundial globalitzat. A més, busquen la gestió eficaç dels recursos i un flux fàcil de la informació, dels intercanvis i de la tecnologia. La globalització ha fet evolucionar enormement lescaracterístiques i l'estructura d'aquestes organitzacions. Aquestes es poden classificar en:
Les organitzacions internacionals públiques, integrades per estats sobirans. Un exemple és l'organització de les nacions unides(ONU), a la que pertanyen pràcticament tots els països del món, i vetlla per l'equilibri mundial i per solucionar els conflictes polítics, socials i territorials.
Les organitzacionsinternacionals privades, com les organitzacions no governamentals (ONG). Aquestes tendeixen a enfocar-se cap a qüestions mundials. Son associacions independents de persones que actuen de manera voluntària, conscienciades per alguna problemàtica concreta(fam, pobresa...) Un exemple de ONG és la Creu Roja.


Les organitzacions més importants que hi han en l'actualitat són les de cooperació política imilitar, i les organitzacions globalitzadores i antiglobalitzadores.

Les de cooperació política i militar, com l'Organització d'Estats Americans (OEA), la Unió Africana (UA), la Lliga Àrab o el sistema d'integració centreamericà. Aquestes organitzacions estan orientades a aspectes polítics específics com la defensa dels drets humans o la cooperació entre entitats polítiques noves.
Altresorganitzacions que estan destinades a la cooperació militar i la seguretat (com l'organització per a la seguretat i la cooperació a Europa, OSCE) han estat plantejades com a punts de referència política o ideològica. Durant la guerra freda, l'organització del tractat de l'Atlàntic nord (OTAN) va ser una unió militar per fer front a les tropes comunistes ja que el món estava dividit en blocs.

Dintre deles organitzacions globalitzadores, trobem el fons monetari internacional (FMI), l'organització per a la cooperació i el desenvolupament econòmics (OCDE) i el grup G-7+1. Aquestes són estructures organitzatives que els països centrals i del nord utilitzen com a àmbits de decisió i de pressió en la defensa i la imposició dels seus propis interessos econòmics i polítics. Aquests actuen de maneraneoimperialista de manera neocolonialista per obtenir beneficis en els països privilegiats dins del context polític i econòmic mundial.
Per altre banda, en les organitzacions antiglobalitzadores trobem ONG que critiquen els mètodes d'actuació del FMI, Banc mundial...

La Unió Europea

Orígen de la institució i incorporació d’Espanya

La UE és una associació econòmica i política singular de 27països europeus que abasten junts gran part del continent.
La UE es va fundar després de la Segona Guerra Mundial. Els seus primers passos van consistir a impulsar la cooperació econòmica amb la idea que, a mesura que augmenta la interdependència econòmica dels països que comercien entre si, disminueixen les possibilitats de conflicte entre ells. El resultat va ser la Comunitat Econòmica Europea(CEE), creada el 1958, que en principi suposava intensificar la cooperació econòmica entre sis països: Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos. Posteriorment, es va crear un gran mercat únic que segueix avançant cap a l'assoliment de tot el seu potencial.

Però el que va començar com una unió purament econòmica també va ser evolucionant fins a esdevenir una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Ue
  • la ue
  • UE
  • La UE
  • La UE
  • la UE
  • Ue te
  • La Ue

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS