Tristany i isolda

Páginas: 9 (2150 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2011
El romanç
de

Tristany

I

Isolda

Joseph Bédier

INDEX:

1- LA SOCIETAT (pàg 1)

2-ELS PROTAGONISTES (pàg 1, 2 i 3)

3-UNA MENA D'AMOR FOLL (pàg 3 i 4)

4-JOGLAR (pag 4 i 5)

5- RELACIÓ DE LES CITES (pag 6 )

1 1> La Societat

Els cavallers havien de servir al seu senyor. Aprendre les lleis de cavalleries, saber fer servir la llança, l’espasa, l’arc i l’escut. Nopodien dir mentides i tampoc ser deslleials, també havien de socórrer als febles, mantenir la fe donada, i ser noble. Havien de jurar ser valent, lleial i sobretot havien de tenir cortesia. Els cavallers juraven defensar els seus ideals, al seu senyor i a l'Església.

Tristany, posseïa tots aquestos trets anomenats anteriorment i també sabia tocar l'Arpa, però els perd per amor ja que s'enamorad'Isolda la dona del rei Marc a causa d'un beuratge màgic que havien preparat per a la parella ( Isolda i Marc ) i per equivocació el prenen Tristany i Isolda. Això fa que s'enamorin bojament fins al punt d'arribar a la mort per amor.

Els personatges poc versemblants d'aquesta història són, el nan Frocí, el drac i el gegant perquè són personatges inventats no son reals però Tristany tot i ser unpersonatge real també es versemblant ja que algunes vegades actua de manera heroica, fa coses que no es poden fer a la vida real.

2 2> Els Protagonistes.

Tristany per poder aconseguir a Isolda la Blonda lluita contra un drac.

“Tristany enfonsà la seva bona espasa dins la gola del monstre: hi penetrà tota, i li fen el cor trossos. El dragó engega una darrera vegada el seu crit horrible,i mor.

Tristany li tallà la llengua i la posà dins la seva calça..” (1)

Tristany cuan està a la presò apunt de ser cremat per la seva infidelitat cap al senyor demana poder anar a la capella a resar, quan es trobà a la capella es llençà per la finestra, però miraculosament no li passa res perquè com que es innocent, Déu el perdonà.

“Corre cap a la capella, travessa el cor, arriba a lavitralla de l’absis, agafa la finestra, l’obre i es llança... Millor aquesta caiguda que la mort damunt la foguera, davant d’una tal assamblea. Però Déu li feu bella mercè: el vent s’agafa als seus vestits, el solleva, el deposa sobre una ampla pedra al peu del penyal.” (2)

Tristany, per aconseguir a Petit-crû, s'enfronta contra Urgan el Pelós.

“Tristany aconseguí Urgan el Pelós dins el seucau. Bella estona combateren furiosament. Per fi la valentia triomfà sobre la força, l’espasa àgil sobre la maça feixuga, i Tristany, havent tallat el puny dret del gegant, el portà al duc.”(3)

L’amor que senten Tristany i Isolda a causa del beuratge els portarà a la mort, i durant la història surten frases o comentaris del joglar que van avançant aquest tràgic final i et provoquen intriga per acontinuar llegint.

“Us plau de sentir un bell conte d’amor i de mort? Amb gran joia s’amaren, després ne moriren un mateix dia, ell per ella, ella per ell.”(4)

“Isolda, amiga, i vós, Tristany, heu begut la vostra mort.” (5)

“Dins la copa maleïda, heu begut l’amor i la mort.”(6)

“La nau us porta, a vós també, noble rei, l’aspre dol i els forts turments.”(7)

“Aviat el enamoratsmoriran, si algú no els socorre.”(8)

“Però un dia, amiga, anirem plegats al país afortunat del qual no torna ningú. Allí torreja un castell de marbre blanc; en cadascuna de les seves mil finestres, brilla un ciri encès; en cadascuna, un joglar sona i canta una melodia sens fi; el sol no hi brilla i, amb tot, ningú no n’enyora la llum: és el país benorós dels vivents.”(9)

“Però tu, fuig d’aquestpaís, per la teva salut, per la meva! ¿Com podria jo viure? Sí, amic Tristany, les nostres vides estan enllaçades, i teixides l’una amb l’altra. I jo, ¿com podria viure? El meu cos resta aquí, tu tens el meu cor.” (10)

“Els enamorats no podien viure ni morir l’un sense l’altre. Separats, no era la vida ni la mort, sinó la vida i la mort a la vegada.”(11)

“-Rei Marc: Si et dono la reina,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tristany i Isolda
  • tristany i isolda
  • resumens per capítols Tristany i Isolda
  • Tristany e isolda
  • Tristany isolda
  • isolda
  • Tristan e Isolda
  • Tristan e isolda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS