Ud5 Auditoria

Páginas: 12 (2926 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2012
UD2: La regulació i les normes d’auditoria
2.1. Regulació de l’auditoria a Espanya

Professor: Patxi Béjar

Les bases jurídiques de l’auditoria a Espanya es fonamenten en la Ley 19/1988 de Auditoría de Cuentas (LAC) i en el texto refundido de la Ley de Sociedades Anónimas (TRLSA) de 1989, sorgides de l’ingrés d’Espanya en la Comunitat Econòmica Europea (CEE). Ambdues han estat modificadesper adaptar-se als canvis en l’entorn europeu i mundial. La darrera modificació ha estat la Ley 12/2010, del 30-06-2010, que les modifica totes dues. La legislació espanyola entén l’auditoria com una activitat i no com una professió i estableix una organització que pivota sobre l’ICAC, que té totes les funcions de l’auditoria, en detriment de les corporacions professionals que agrupen els auditors.a) La Ley 19/1988 de Auditoría de Cuentas (LAC) Va establir modificacions en la legislació mercantil i l’actual pla general comptable. També va crear l’ICAC i les bases de l’auditoria a Espanya. b) El texto refundido de la Ley de Sociedades Anónimas (TRLSA), de l’any 1989 Afecta i obliga les societats a ser auditades, sobretot a les societats consolidades. 2.2. Obligació d’auditar a Espanya Segonsel marc regulador les empreses es poden veure obligades a auditar els seus comptes anuals: a) Per motius objectius. La LAC obliga a sotmetre’s a auditoria a les empreses o entitats, sigui quina sigui la seva forma jurídica, que tinguin alguna de les característiques següents:      Que els seus títols de propietat cotitzin en mercats secundaris organitzats (borsa de valors). Que emetinobligacions en oferta pública. Que es dediquin de manera habitual a la intermediació financera, inclosos els Agents de Canvi i Borsa i els comissionistes. Que tinguin per objecte social les assegurances i reassegurances Que tinguin obligació de fer comptes anuals i que hagin rebut subvencions o ajudes de les administracions públiques, o hagin fet obres, serveis i venguin béns a les administracionspúbliques durant l’exercici per un import total acumulat superior als 600.000 €.

b) Per motius de tamany. Segons el TRLSA els comptes anuals i l’informe de gestió han de ser auditats. La llei allibera de l’obligació d’auditar-se a les empreses petites (les que puguin presentar balanç abreujat). Estan obligades a auditar-se les societats que durant dos exercicis consecutius hagin superat dos dels tresparàmetres següents:    Que el total de l’actiu no superi els 2.850.000 €. Que l’import net de la xifra anual de negocis no superi els 5.700.000 €. Que el número mitjà de treballadors empleats durant l’exercici no sigui superior a 50.

1

UD2: La regulació i les normes d’auditoria

Professor: Patxi Béjar

c) Per consolidació de comptes. Estan obligats a auditar-se els grups desocietats que presentin comptes consolidats. L’obligació de consolidar els comptes recau sobre l’empresa dominant. Existeix grup quan vàries societats constitueixin una unitat de decisió, perquè alguna d’elles pugui ostentar el control de les demés. Existeix unitat de decisió quan la societat dominant:   Posseeixi la majoria dels drets de vot d’una altra empresa. Pugui nomenar o destituir la majoriadels membres de l’òrgan d’administració d’una altra empresa. Quan en un grup no es pugui identificar a la societat dominant, l’obligació recaurà sobre la societat de major actiu No estan obligades a auditar-se els grups de societats si durant dos exercicis consecutius no superen dos dels tres paràmetres següents:    Que el total de l’actiu no superi els 11.400.000 €. Que l’import net de la xifraanual de negocis no superi els 22.800.000 €. Que el número mitjà de treballadors empleats durant l’exercici no sigui superior a 250.

d) Per petició dels accionistes. En les empreses no obligades per motius objectius o per tamany, es pot obligar a auditar-la i ho sol.licita un grup de socis que representi almenys el 5% del capital social. e) Per mandat judicial. Tot empresari estarà obligat a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ejercicios De UD5 2013 14
  • Tii ud5 aa1
  • UD5 Como Obtener Un Certificado Digital
  • Actividades Ud5 De Calidad 2ª De Adf
  • Auditoria
  • Auditoria
  • Auditoria
  • Auditoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS