Uoc Psicopedagogia

Páginas: 3 (682 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2011
En la lectura hi intervenen diferents processos lingüístics, tals com l’anàlisi perceptiu i l’anàlisi proposicional, que actuen simultàniament. Així doncs, tenint en compte la teoria de la doble viala Maria pot realitzar el reconeixement de paraules a través de dues vies:
▪ Atenent a la via lexical referida al fet d’emparellar la paraula impresa amb alguna representació interna, trobaríem laconnexió amb el fet que la Maria sembla tenir menys dificultat en llegir les paraules conegudes.
▪ Atenent a la via fonològica, referida a la necessitat de mediació del propi llenguatge oral perobtenir un significat, traduir els símbols gràfics, ja analitzats perceptivament, en fonemes. En aquesta situació, l’accés al significat de la paraula es dóna al escoltar-nos a nosaltres mateixos. Semblaque podria ser que en aquesta situació és on la nena mostra majors dificultats.

Igualment l’accés per primer cop a una paraula no es pot resoldre mitjançant un coneixement immediat (no podemllegir la paraula per la via lexical), però el que sí podem fer és convertir les lletres en fonemes (via fonològica), aleshores podem reconèixer-la i donar-li un significat. I per les dades que tenim de laMaria podem veure que la via lexical està més preservada que la via fonològica. De fet en la via lèxica també mostra dificultats si tenim en compte les repeticions de síl·labes, però en l’informe dela mestra ens fa constar que només ho fa en el començament de paraules i que aquestes repeticions no són significatives. Per tant podríem afirmar que presenta una dislèxia fonològica.

Enl’escriptura hi intervenen els següents processos que actuen simultàniament, com en el cas de la lectura:
▪ La ruta lèxica o ortogràfica: quan escrivim una paraula a través d’aquesta via, primerament i com enla via anterior activem el sistema semàntic, després s’activa la representació gràfica que tenim en el lèxic ortogràfic i finalment intervenen com en el cas de la ruta fonològica, els processos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • recull PV Psicopedagogia UOC
  • Recull Informació Assignatures Uoc. Psicopedagogia
  • Psicopedagogia
  • Psicopedagogia
  • Psicopedagogia
  • psicopedagogia
  • Psicopedagogia
  • psicopedagogia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS