Valoració Crítica del Jaciment del Camp de les lloses

Páginas: 9 (2139 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2014







VALORACIÓ CRÍTICA DEL JACIMENT DEL CAMP DE LES LLOSES

















Guiu Grau Cirera
Oriol Cañisá Gómez
Arqueologia - Rosario Navarro
1r de Grau d’Història A1
UB curs 2012/2013
Índex

Presentació.................................................................................................pàg.3


Els precedents i les línies actuals derecerca........................................pàg. 4


Mètodes d’excavació.................................................................................pàg. 5


Museïtzació, divulgació i estatus patrimonial del jaciment...................pàg. 7

Conclusions...............................................................................................pàg. 8

ANNEX : Bibliografia
PresentacióEl jaciment del Camp de les lloses és un jaciment present a Tona (a la comarca d'Osona) que fou habitat per primera vegada durant el període entre el bronze final i el preibèric (segles VIII-V aC). No obstant a això, després d’aquest període l’àrea va patir un abandonament i quan hi va haver una ocupació més importat va ser durant el període que engloba el final de la República romana (s. VIII-VaC).



Les excavacions es remunten fins a l’any 1915 quan de forma casual es va trobar l'"estela ibèrica de Tona. Però no va ser fins més tard (l’any 1944) quan, arran d’uns forts aiguats es va documentar per primera vegada un primer nivell d’ocupació amb presència d’estructures d’època ibèrica així com també els indicis d'un segon nivell. I encara més tard, als anys 90, es troben granquantitat d’estructures a tot el camp, fet que provoca que l’any 1995 el jaciment passi a ser un BCIN (Bé Cultural d’interès Nacional). Des d’aleshores i fins l’any 2006 (quan sobre el centre d’interpretació) al jaciment s'hi van anar realitzant amb regularitat diferents campanyes arqueològiques i de musealització de les restes aparegudes.

L’any 2006 s’hi va inaugurar un CI (Centre d’interpretació)anomenat "Centre d’interpretació del camp de les Lloses". En aquest centre d’interpretació hi ha exposat el fons arqueològic procedent del jaciment tot explicant el les formes de vida dels antics pobladors del camp de les Lloses.

El jaciment i el centre d’interpretació que conté està dirigit per a les arqueòlogues Imma Mestres i Montserrat Duran.

Durant l’episodi ja esmentat de laRepública romana l’àrea que ocupa el jaciment era un assentament que correspondria a un Vicus Romà (o nucli de població que, en aquest cas, es desenvolupava al voltant d’un carrer principal) de caràcter militar que tenia com a objectiu la construcció de logística militar per a dur cap a la construcció d’una via de transport que comuniqués l'Ausetània amb la Costa Cessetana i altres ubicacions com podrienser zones d'aprop de Lleida. S'ha pogut constatar aquest fet gràcies a les troballes d’elements relacionats amb activitats i necessitats típiques dels exercits romans. Malgrat tot, aquest episodi durà poc ja que les restes del camp indiquen un període de vida intens i curts: del 120 al 80aC (tot i que les investigacions d’ara estan començant a indicar que potser va durar fins al 84aproximadament). Les restes també indiquen que el jaciment va patir un abandonament sobtat i les seves cases i edificis van ser cremats.

Està estructurat en 5 edificis (l'A, el B, el C, el D i l'E). Aquests cinc edificis estan ordenats urbanísticament segons una retícula orientada a partir de dos eixos nord-sud adossats i col·locats en bateria i, amb la presència d'un atri (o pati) central, responen al'habitual planta de les casses romanes.


Els edificis estan construïts amb sòcols de pedra lligada amb fang sobre els quals s’aixecaven parets de tàpia. Als edificis A B i D les cobertes eren vegetals i amb un coronament de calç i fang. En canvi, l’edifici C estava construït amb blocs més grans i murs perfectament escairats i tenia una coberta de tègules de doble vessant.

El jaciment del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Valoraci n de los alumnos por campo formativo1
  • COMENTARIO CRÍTICO DE LA INVESTIGACION DE CAMPO
  • Campos Sagaseta Vargas Llosa y la globalizacion 1
  • Campo critico
  • Critica de mario vargas llosa
  • campos de castilla resumen de los poemas y vista crítica
  • llos
  • llos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS