Vicent andrés estellés i la seua aportació al gènere poètic

Páginas: 3 (560 palabras) Publicado: 12 de diciembre de 2010
VICENT ANDRÉS ESTELLÉS I LA SEUA APORTACIÓ AL GÈNERE POÈTIC
Vicent Andrés Estellés nasqué a Burjassot el 1924. Estudià Periodisme i treballà al diari Las Provincias. Allí inicià una amistatintel·lectual amb Joan Fuster i Manuel Sanchis Guarner i establí una relació amb la seua futura esposa, Isabel, que també marcaria la seua obra literària.Va estar notablement guardonat: Premi d’Honor de lesLletres Valencianes i altres premis.
És considerat un dels màxims renovadors de la nostra poesia contemporània, similar al paper que feren en altres èpoques Ausiàs March i Roís de Corella i un delsprincipals conreadors del corrent realista de la dècada dels 60.
Vicent Andrés Estellés, escriu, també, des d’un exili interior, nacional i de classe. Fa bandera d'un sentiment cívic col·lectiu, totpresentant-se com a intèrpret de les reivindicacions del seu poble. Utilitza un registre lingüístic molt proper a la manera de parlar del poble, és a dir, ple de recursos expressius propis de llenguatgecol·loquial. El resultat és d'una profunda coherència i genera una crònica amarga i esperançada alhora, el crit que enlaira una idea de dignitat mai no desistida.
Les seues obres tracten temesdiversos com ara els anys de la postguerra, la fam, la mort, el país, la llengua, la vida quotidiana, l’amor i el sexe. El Jo poètic intenta descobrir realitats senzilles i amables, tanmateix, no sempre pottrobar el costat amable, i aleshores mostra l'altre costat de la realitat: la lletgesa. Aquestos temes són tractats des de diferents perspectives: denúncia social, compromís, ironia. Al seu vessantmés èpic, rep la influència de Pablo Neruda.
Un dels trets més cridaners pel que fa a la projecció pública de la poesia estellesiana és la manera crua i immediata amb què va tractar en ocasionsl'experiència del sexe -una manera insòlita en la poesia catalana anterior i poc freqüent en la posterior. Així mateix, Estellés associa automàticament amb l'erotisme i amb el cos femení, d'una forma...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • APORTACIONS DE VICENT ANDRÉS ESTELLÉS AL GÈNERE POÈTIC
  • Aportaciò de vicent andrés estellés
  • Vicent Andrés estellés
  • Vicent andres estelles
  • Vicent Andrés Estellés
  • Vicent Andres Estelles
  • Antologia Poètica De Vicent Andrés Estellés
  • vicent andres estelles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS