Vivaldi

Páginas: 5 (1054 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
“LA PRIMAVERA”
Antonio Vivaldi


1) Autor: ANTONIO VIVALDI.
Antonio Vivaldi nasqué a Venècia (1676) i morí a Viena (1741). A més, de destacar com a compositor, ho va fer com a violinista i fou l’ impulsor de l’anomenada “Escola Veneciana”. Va ser orientat cap a una carrera eclesiàstica i al 1703 va ser anomenat sacerdot i, es diu que gràcies a la seva cabellera vermella, va agafar elsobrenom de “El cura rojo”. Un any més tard va haver de renunciar a celebrar la missa a causa d’una malaltia bronquial, possiblement fou asma. Abunden les seves històries sobre les seves desventures, es diu que un dia durant una missa se li va ocórrer una gran melodia i va baixar de l’altar, anant-se a copiar-la immediatament i sense oferir cap mena de disculpes. Després fou portat a davant deltribunal eclesiàstic, esperant que segués castigat, però el veredicte fou que el geni s’havia desviat del camí i com a càstig se li va prohibir celebrar la missa. Cal destacar que Vivaldi va decidir provar sort a Viena, on després de tan sols un mes, morí en la pobresa absoluta. En el seu funeral van cantar els nins del cor de la catedral, entre els qui hi havia Joseph Haydn.
Per una altra banda,va ajudar a difondre la forma concert i va exercir una influència sobre la música instrumental. Vivaldi :
- Va treballar com a compositor i maestro di coro de l’Ospedale della Pièta de Venecia.
- Va compondre per al conjunt instrumental femení que tenia al seu càrrec i que arribaria a assolir un gran nivell musical.
- Va compondre música vocal religiosa:
• misses• motets
• oratoris.
I música vocal profana:
• cantates
• operes.

- Va establir l’estructura del concert que consta de tres parts o moviments (ràpid-lent-ràpid), que podien ser precedides d’una introducció lenta. Per Vivaldi, el moviment lent tenia la mateixa importància que els moviments ràpids i, a més, establia una certa tensió dramática entresolista o solistes i l’orquestra.
- Va utilitzar els recursos dels instruments i les seves agrupacions instrumentals dels concerts són molt variades.
Le Stagioni, és una de les obres més importants de Vivaldi. Està composta per a violí solista i una orquestra de corda formada per violins primers i segons, violes, violoncels i baix continu. Alterna els ritornelli de tota l’orquestra amb passatgesd’instruments solistes i juga amb els afectes del violí: cant d’ocells, remor de les aigües d’un riu, etc., A més, a mesura que fa la descripció musical inclou el text, utilitza recursos onomatopeics que anticipen el concepte de música programàtica i ho utilitza per a la descripció del text literari.


2) Època artística. Contextualització.
Ens situam al segle XVII a l’època barroca. ElBarroc fou una època on prosperaren les monarquies absolutes, on el rei exercia tot el seu poder. A vegades, aquest poder creava un descontentament que podia derivar en revoltes. A més, La gana, la pesta i les provocacions dels exèrcits feien difícil la vida en les classes populars.
Continuava presidit per la ideologia de la Contrareforma com a oposició de la Reforma Protestant que imperava en elnord europeu. L'església va entrar en un procés que la va portar a reafirmar les seves creences i donar solidesa a la seva organització.
Els monarques absoluts usen l'art com a mitjà per demostrar la seva grandesa. L'artista barroc buscava procediments artístics efectistes i vistosos amb ornamentació recarregada en contrast amb la simetria i la senzillesa del Renaixement. I la perfecció en larealització de l'obra. L'espectador havia de quedar impressionat amb l'obra i convençut del seu missatge.

* El concepte de Barroc Musical:
Durant el segle XVII es va anar consolidant una escriptura específicament instrumental. L’explotació progressiva dels recursos i les possibilitats tècniques de cada instrument va fer que, de manera gradual, l’idioma instrumental comencés un procés...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vivaldi
  • Vivaldi
  • Vivaldi
  • Vivaldi
  • Vivaldi
  • Vivaldi
  • vivaldi
  • Vivaldi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS