Woodstock

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1170 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 30 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Introducció: Origens del rock

A final del segle XIX, Estats Units es començava a alliberar de l'esclavitud com a conseqüència de la Guerra de Secessió (1861-1865), una guerra civil americana que enfrontava a les forces dels Estats del Nord anomenats “la Unió” contra els “Estats confederats” del Sud creats posteriorment i partidaris de l'esclavitud.
L'esclavitud, finalment, va ser prohibida,inicialment, al Nord industrial del territori americà fins que el Sud va perdre la guerra l'any 1865 i el president Abraham Lincoln va aconseguir abolir-la a tot el país.

El fenòmen del rock and roll té arrels tant blanques com negres, peró sobretot negres.
Es diu que va nèixer al sud dels Estats Units d'Amèrica, a on havia arribat desde terres africanes a través dels esclaus, i a leseuropees, per la inmigració.
En les primeres dècades del segle XX, estudiosos i caçadors de talents anaven amb estudis de gravació portàtils pel “Delta del Missisipí”, ficant-se a esglèsies, presons, camps de conreu i cases particulars per enregistrar el folklore dels negres afroamericans, com: els cants espirituals, el gospel, el blues, els cants de treball...M'agradaria especificar que, l'expressió“Delta del Missisipí” no fa referència al delta del riu, sinó a una regió situada entre Vicksburg i Memphis que té forma de delta. Aquesta zona també s'anomena “el triangle del cotó” i ha sigut un teritori molt poblat fins al dia d'avui malgrat l'èxode que va patir cap al Nord de població negre que eren fills i néts d'esclaus. Aquest triangle que abarca part dels Estats d'Arkansas (Oest), Tennesse(Nord) i Luisiana (Est), va ser víctima d'una explotació molt salvatge que va forçar a la població negre a un aïllament i un analfabetisme quasibé total. Aquests, aterroritzats per les execucions, agobiats pels deutes i els ingressos conseqüents de l'esclavitud, amenaçats pels desastres naturals, com les crescudes del riu Missisipí i arrencats de tots els seus drets, no van tenir més remei quereagrupar-se en poblats molt precàris o cabanes situades en qualsevol indret.
Estaven abandonats, marginats, i quasibé no teníen contacte amb els blancs, però van saber desenvolupar una cultura musical molt viva i amb un estil molt propi, que més tard aprofitarien els blancs.

Com deiem abans: aquelles gravacions rurals tenien un rerefons de recerca històrica però també comercial: les companyiesdiscogràfiques patrocinaven aquesta activitat perquè volien trobar músiques noves, marginals i vitals, i impulsar un mercat en expansió amb l'aparició del fonògraf, ja que una de cada tres vivendes dels Estats Units en tenia un.
Van sorgir, així, els “race records” (discos racials), que recollien aquestes músiques d'arrel afroamericana, en especial, el blues, que podia trobar-se a qualsevol indretrural del sudoest.
El Delta va donar a conèixer a molts artistes que es van fer famosos a la seva pròpia regió, o més endavant a Chicago, després de la seva emigració.
Cal destacar algun nom, com: Blind Lemon Jefferson, Charley Patton o Leadbelly com a cantants influents i creadors d'aquests estils populars que seràn molt importants alhora de l'aparició de nous artistes i noves branquesmusicals amb una sola arrel.
Escoltant ara aquelles gravacions, es pot comprovar que molts dels trets distintius del rock'n'roll ja apareixien allà.

Com ja he dit abans, a Chicago i Detroit, també, arribaven milers de negres dels estats que conformaven el Delta buscant feina a l'indústria de la música. El seu so es va haver d'adaptar a les dures condicions de les ciutats que els van rebre i el blues,per tant, es va tornar més agressiu, deixant de banda la guitarra acústica com a única companyia dels cantants i definint una nova formulació amb el suport d'un piano, una bateria, un contrabaix i instruments de vent (normalment).
Big Bill Broonzy va ser el pioner a l'hora de dur a terme el blues en conjunt instrumental i, per tant,
d'enllaçar aquella cultura urbana amb la tradició del món...