A l'altre banda de l'esfera

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 8 (1968 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 8 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
A L'ALTRA BANDA DE L'ESFERA


Data: 09/01/2011

1- Fes una breu biografia de l'autora (max. 4 línies)
Consuelo Jiménez de Cisneros va néixer a Alacant, on es va llicenciar en filologia hispànica. Va començar a escriure a els catorze anys des de llavors ha rebut diferents premis. Es una autora especialitzada en literatura juvenil.
- A què creus que es refereixel títol del llibre?
Jo crec que es refereix a una historia que succeeix a l'altra banda de l'esfera, es a dir del que hi ha més enllà dels mapes.
2- Busca el context històric (segle, any, fets importants en que succeeix l'acció
Context històric: L'acció va succeir al segle XV, l'any 1487, a un poble petit de Castella, un lloc pacífic i rutinari. A prop d'aquest poble han succeït diferentsfets importants, com guerres, viatges, tractats, pactes i conquestes.
"El lloc on acaben els mapes"
3- En aquella època, què creien que hi havia més enllà del mar? Què vol dir el títol d'aquest capítol?
Es creia que hi havia un buit, es a dir que no hi havia res més enllà, o al menys, en aquella època ho desconeixien. Jo crec el títol vol dir el límit que tenen els mapes, els límits de la terra.En aquest capítol jo crec que ens mostra on acaben els mapes.
4- A què s'anomenava "Mar tenebrosa", "Atlàntida", "Illa de les Set Ciutats", "Finis terrae", i "Non plus ultra"?
El oceà que donava al "buit dels mapes" s'anomenava Mar tenebrosa, perquè creien que tot el que navegarà per allà es perdria, i es cauria en un buit.
L'oceà s’estenia fins a unes illes meravelloses anomenadesAtlàntida.
A l'oest d'Islàndia hi ha una illa misteriosa anomenada l'illa de les Set Ciutats.

El monestir on Pedro vivia estava situat a unes quantes milles al sud de un lloc anomenat Finis Terrae.
Res més enllà s'anomenava Non plus ultra.
5- Al segle XV, ja es coneixien les Illes Canàries i les Illes Açores? De qui eren? I avui dia?
Si, que es coneixien. Les illes Canàries eren de Castella i lesAçores de Portugal. A l’actualitat les Canàries son de Espanya i les Açores segueixen sen de Portugal.
6- Quines inquietuds té en Pedro? Què li agradaria fer? On viu? Quan va conèixer a Colom?
Pedro tenia inquietuds sobre que hi havia a l’altra banda de l’esfera, que hi havia mes enllà del mar, perquè el Sol s’amagava cada tarda a l’horitzó...
Malgrat aquestes inquietuds a en Pedro li agradariaexplorar per descobrir si la terra es esfèrica o es plana, i rebre les respostes de les seves inquietuds.
Pedro vivia en el monestir.
Pedro va conèixer a Colom en el monestir, on es rebien les visites perquè el fra Juan va manar cridar-lo per presentar-li Colom i el seu fill.
7- Explica què era la teoria heliocèntrica?
La teoria heliocèntrica es basava en que tots els planetes del sistemasolar giraven al voltant del Sol.
8- 1492 és l’any en que va caure Granada en mans del regne de Castella. Què en saps d’aquest fet? Qui eren els reis de Castella en aquella època?
Hi havia diferents opinions, com per exemple que l’últim rei moro havia fet un pacte secret amb Ferran perquè els moros poguessin conservar els seu domini de les Alpujarras. En aquella època els reis de Castella erenIsabel i Ferran.

9- Busca un mapa de com estava dividida políticament la Península Ibèrica al segle XV?10- Quin invent facilitava la publicació de llibres al segle XV? Quí ho va inventar?
La invenció de la impremta facilitava la publicació de llibres. Ho va inventar l’alemany Johannes Gutenberg.
11- Explica la ruta que volia fer Colom i el seu destí, remarcantles parades que va fer i a on va arribar en realitat en el seu primer viatge.
Colom volia anar per una ruta nova anomenada, la de la mar Tenebrosa. El destí del viatge que volia fer Colom eren les Índies. En el seu primer viatge van sortir el 3 d’agost, i van fer diferents parades. La primera parada la van fer el dia 12 d’agost a l’illa de la Gomera, i van tornar a salpar el 6 de setembre. A...