Àgora

Páginas: 18 (4269 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2010
Àgora
1. Resumeix l’article que tracta sobre la pel·lícula
Àgora ha estat una de les pel·lícules més taquilleres de l’any i està aportant gairebé tants beneficis com el que va costar de fer-se. Àgora ens explica la història d’Hipàtia, una dona filòsofa de la Grècia clàssica amb creences paganes que és sotmesa a la persecució dels cristians. La pel·lícula ha causat polèmica a l’esglésiacatòlica.
No tot el que la pel·lícula explica és veritat, per exemple, a l’època en que la pel·lícula està ambientada Hipàtia hauria de tenir uns 60 anys i no 25 com la pel·lícula diu, i Hipàtia donava classes a casa seva i no a la biblioteca; tampoc és veritat que Hipàtia morís lapidada pels cristians, en realitat va morir espellada. És veritat però que Hipàtia no estava casada i que creia que en eldomini de l’esperit per sobre del cos i que ella era una excepció, doncs en la Grècia d’aquella època no estava permès que una dona no s’arribés a casar i que no tingués fills.
L’article també ens parla de que en un principi el cristianisme no tenia perquè ser un fre per als avenços humanistes, però ho va acabar sent quan va passar a ser un ús polític. El cristianisme va provocar que lafilosofia quedés “estancada” i que desaparegués el pensament lliure que el paganisme si que incitava.

2. Biografia d’Hipàtia i pervivència.
Hipàtia va néixer a Alexandria a mitjans del segle IV, entre el 350 - 355 o el 370, segons deferents teories. El seu pare va ser Teó, un cèlebre matemàtic i astrònom. Hipàtia es va educar en un ambient culte, i va aprendre del seu pare. També va estudiar lahistòria de les diferents religions que es coneixien, oratòria i filosofia. Va viatjar a Atenes i a Itàlia i quan va tornar es va dedicar a ensenyar matemàtiques, astronomia, filosofia i mecànica a persones de totes les religions. Basava els seus ensenyaments en els de Plotini, creador del Neoplatonisme. Anaven estudiants d’Europa, Àsia i Àfrica per escoltar les seves classes sobre l’Aritmètica deDiofanto. Va escriure sobre geometria, àlgebra i astronomia, “El comentari de l’Aritmètica” en catorze llibres de Diofanto d’Alexandria, el “Canon astronòmic”, la “Revisió de les taules astronòmiques de Tolomeu” i la seva obra més important “De les còniques”, on va desenvolupar l’àlgebra i la trigonometria. Va millorar el sistema del astrolabis, uns instruments per determinar la posició de lesestrelles en el cel, va inventar l’hidròmetre graduat, l’hidroscopi, que serveix mesurar la gravetat específica dels líquids i el destil·lador. Va cartografiar cossos celestes, i així va confeccionar un planisferi, que localitzava estrelles i constel·lacions.
Defensava la teoria heliocèntrica en lloc de la geocèntrica.
Era una dona pagana, i en aquella època començava una important cristianitzacióde la ciutat, eren temps difícils i molts dels pagans es van convertir però ella no ho va fer, tot i els consells del seu amic i alumne Orestes, prefecte de l’Imperi Romà d’Orient.
L’any 412 el bisbe Ciril de Alexandria va ser nomenat Patriarca, un títol de dignitat eclesiàstica que només s’usava a Alexandria, Constantinoble i Jerusalem, que equivalia quasi al del Papa de Roma. Ciril era uncatòlic que no consentia cap mena de paganisme ni heretgia. Es diu que Ciril era enemic d’Hipàtia, tot i que sentia admiració cap a ella. Però seguint la moral general de l’època, no era possible comprendre ni consentir que una dona es dediqués a la ciència i menys a aquell tipus de ciència que difícilment podien entendre les persones que no eren erudites en el tema. Per tant Ciril va crear un clima iun ambient d’odi i fanatisme cap a ella, titllant-la de fetillera i bruixa pagana. El mes de març de l'any 415, Hipàtia va ser assassinada de la manera més cruel, per un grup de monjos de l'església de Sant Ciril de Jerusalem (no s'ha de confondre als dos Ciril: el de Jerusalem havia mort l'any 387). Els fets estan recollits per un bisbe d'Egipte del segle VII anomenat Joan de Niki. En els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Agora
  • AGORA
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora
  • Agora

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS