Àngel Guimerà

Páginas: 18 (4327 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2012
obra angel guimerà
VIDA I OBRA D'ÀNGEL GUIMERÀ

Vida i personalitat literària: un joc de llums i ombres

Àngel Guimerà deu ser un dels escassos éssers humans que disposa de quatre dates de naixement: 1847 (Diccionario biográfico y bibliográfico de escritores y artistas catalanes d'Elias de Molins, 1889), 1849 (data de l'homenatge pels seus suposats 60 anys, el 1909), 1848 (segons queel mateix Guimerà escriu a J. Fastenrath) i 1845, la data autèntica, que va descobrir Caravaca el 1932[1]. Hi ha una anècdota prou explícita sobre la qüestió de l'edat del nostre autor que les filles de Pere Aldavert, la família amb la qual Guimerà va conviure durant molt de temps, sembla que van explicar a Josep Miracle[2]. A les darreries de la seva vida, Guimerà es va trobar al Teatre Romeaamb l'escenògraf Vilumara i amb Santiago Rusiñol i la conversa que mantenien va anar derivant cap al tema de l'edat que tenia cadascun d'ells. Aquesta era una qüestió que molestava profundament el nostre autor; per això, quan Rusiñol li va preguntar: "Quants anys té, don Àngel?", Guimerà li va respondre, sorrut: "No ho sé ni ho vull saber". En efecte, la dispersió, l'aparent impunitat i coexistènciade dates fluctuants semblava posar de manifest que la data de naixement d'Àngel Guimerà era una matèria opinable. Naturalment, el primer responsable d'aquestes vacil·lacions era el propi Guimerà, que va ser el primer a embolicar la troca i els seus motius tenia. El cert és que el nostre autor va viure sempre obsessionat pel fet d'haver nascut fora del matrimoni legal dels seus pares, extrem quequeda demostrat si tenim en compte que fins i tot gran i envoltat d'èxit, va continuar ocultant la data del seu naixement. I és que no deixa de ser desconcertant que al registe parroquial de Santa Cruz de Tenerife, hi figuri inscrit de quatre maneres ben diverses: com a fill de pares desconeguts, com a fill natural de la seva mare, com a fill natural dels seus pares i, finalment, com a filllegitimat pel matrimoni[3]. Aquesta condició de fill natural, de bord, el va fer patir molt i la projectarà en alguns dels seus millors personatges.


Nascut, doncs, a Santa Cruz de Tenerife el 1845, no es trasllada cap a Catalunya fins el 1853, a l'edat de vuit anys. Com que el seu pare era nadiu del Vendrell, allà transcorre la seva infantesa fins que els estudis el porten fins a Barcelona. AlVendrell comença el procés traumàtic que els biògrafs de Guimerà han descrit una i altra vegada que va patir en la seva infantesa. Josep Miracle és qui més ha posat de relleu la incomprensió del nostre autor per qüestions de legalitat o extralegalitat que rodejaven el seu naixement, però és clar que en una societat minúscula i tancada com la del Vendrell de finals del segle XIX les convencionssocials eren tremendament importants i la família Guimerà-Jorge estava fora de la moral social. El que a Canàries es vivia amb absoluta normalitat -la no formalització de contractes matrimonials- a Catalunya era viscut amb escàndol, disgust i vergonya[4] i el nen Guimerà aviat es va adonar que alguna cosa el criminalitzava i el convertia en una mena d'ésser a-social. Aquest ha estat un altre delstraumes infantils de Guimerà, la seva condició de transplantat, de marginat social, de mestís, trets que també retrobarem en alguns dels seus personatges.


El tema de l'adaptació de Guimerà a la nova terra catalana ha fet córrer molta tinta. El cert és que el problema de l'origen i la recepció que al Vendrell es va fer de les pràctiques dels seus pares ja suposen un motiu inicial de rebuiga la nova terra. Una nova terra que, a més, parlava una llengua que li era desconeguda: el català. De fet, inicià la seva activitat literària amb la redacció de versos en castellà i en els primers poemes ja es percep l'enyorança que sent respecte la terra materna. Tanmateix, aviat les amistats l'arrosseguen cap a l'efervescent vida cultural barcelonina i es dóna a conèixer per les seves...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • angel guimera
  • ANGEL GUIMERÀ
  • Àngel Guimerà
  • Angel guimera
  • Àngel Guimerà
  • angel guimerà
  • Angel guimera
  • Angel Guimera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS