ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS

Páginas: 8 (1858 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2015
ÀREA DE CIÈNCIES SOCIALS, GEOGRAFIA I HISTÒRIA

1. Es tracta d'una part de la Depressió Prelitoral limitada a l'oest pel Llobregat i a l'est per la riera de Caldes. El nord de la comarca és ocupat per diverses serres de la Serralada Prelitoral. Algunes d'aquestes conformen el sostre de la comarca. D'oest a est, en formen part la serra de l'Obac (924 metres d'altitud al Castellsapera), el massísde Sant Llorenç del Munt (1.095 a la Mola i 1053 al Montcau), el puig de la Creu (664), els cingles de Sant Sadurní (954) i el Farell (789). Al sud de la comarca hi trobem la serra de Collserola (512 metres d'altitud), que forma part de la Serralada Litoral.
La zona central vallesana és ocupada per la vall que dóna nom a la comarca. Es tracta, en realitat, de dues unitats hidrogràfiquescoincidents amb les conques del Llobregat i el Besòs.
Les terres situades a l'oest de l'eix que va des de l'Obac fins al Tibidabo (punt culminant de la serra de Collserola), passant per Matadepera, Sant Quirze del Vallès, Bellaterra i Sant Cugat del Vallès, són tributàries del Llobregat. Diverses rieres, com la dels Canyamassos, la de Rubí o la de Vallvidrera, canalitzen les aigües cap al Llobregat.
La partoriental de la depressió té com a principal receptor de les aigües d'aquesta zona el Besòs, a través de múltiples afluents, entre els quals destaquen el Ripoll i la riera de Caldes (que fa de límit oriental de la comarca).

2. Està situat a l’àrea metropolitana de Barcelona, els productes i les mercaderies venen d’altres països d’arreu del mon i arriben al port de Barcelona com que el Vallèsoccidental està situat molt a prop, les mercaderies arriben el més aviat possible i també arriben en molt bon estat per la proximitat del port. I a poblacions com ara per exemple Sabadell les fàbriques tèxtils com que necessitaven aigua es van col·locar al llarg del riu Ripoll.

3. paraires: Un paraire és una persona que tenia com a ofici comprar i preparar la llana, abans que fos convertida en draps.També havia de fer la feina de rentar la llana, d'emborrar-la, de pentinar-la, de cardar-la, etc., abans que esdevingués un teixit.
Vaporistes: En aquella època era la persona de la qual era l’amo de la seva màquina de vapor.

4. El carbó es la primera matèria i prové de gales i un dia sencer en arribar, doncs unes 24 hores aproximades.

5. El sistema fabril va ser un mètode productiu id’organització del treball propi de la Revolució Industrial, en oposició al sistema domèstic. Va instaurar-se per primer cop a Anglaterra i posteriorment es generalitzaria arreu d’Europa. Amb la introducció d’aquest sistema, cada treballador formava una part separada del conjunt total de la producció d’un producte, augmentant així l’eficiència del procés productiu.


6. Més producció de matèria, produccióbarata, evolució econòmica social i política. Control comerç mundial, desenvolupament de noves tècniques.
7.





En el 1700 va començar una filadora més un teixidor i les màquines eren manuals i es fabricava molt poques peces de roba.
En el 1773 s’utilitzaven 4 filadores, la màquina era manual, i seguia només un teixidor que utilitzava la llançadora volant. La peça de roba es va triplicar.
Enel 1764 s’utilitzava una persona, filadora i la filadora (màquina) es va passar a ser “spinning jenny” i es continuava utilitzant la llançadora i la roba augmenta molt.
En el 1769 s’inventa la “water frame” més 8 teixidors i la llançadora i la producció de la roba va augmentant.
En el 1779 es va crear la “mule jenny” i encara s’utilitzava una filador, els teixidors van augmentar molt, continuavautilitzant la llançadora volant i va augmentar la producció.
En el 1785 es seguia utilitzant només una filadora i es segueix utilitzant la “mule jenny” i es el canvi més important va ser que es va crear el teler mecànic que només necessitava un teixidor ja que casi tota la feina la pròpia màquina i com sempre la producció de teles i de roba va augmentar.

8. va augmentar el volum de producció i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llibre ciencies socials
  • Resums textos Ciencies Socials
  • AREA CIENCIAS
  • areas de la ciencia
  • “La versió de les ciències socials” d’adam kuper
  • Ciencias Socials
  • perfil del alumno en el área de ciencias
  • Competencia En El Área De Ciencias Naturales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS