ÈTICA PAC 1

Páginas: 12 (2837 palabras) Publicado: 8 de abril de 2013
Ens trobem que el psicòleg està en una situació molt difícil. Es veu al mig de dues o tres persones, per no dir influenciat amb tots els alumnes.
Primerament ens trobem amb el factor: relacions sexuals, promiscuïtat, VIH “negatiu o positius”, un alumne amb “VIH positiu” (i ell no ho vol explicar a ningú), aquest noi manté relacions sexuals amb una noia amb “VIH negatiu” i que a sobre estàembarassada”, la noia ho vol tirar endavant (i nosaltres sàpiguen els riscos que comporta amb aquesta malaltia).
El psicòleg es troba amb el dilema de salut publica, i una noia que potser té aquesta malaltia i no es medica i no porta cap control. La noia embarassada com no ho sap, no sap els riscos que comporta per ella i el seu nen i el personal sanitari que ho hauria de saber, per fer-li un controlmés apropiat i poder anar mes en compte.
Ens trobem amb els diferents principis psicòetics. Parlem del principi de beneficència, que exigeix al professional "Fer el possible per produir el bé a través de l'exercici professional". El beneficiari d'aquest acte professional de beneficència serà el pacient a càrrec, en aquest cas, del psicòleg. Ara bé, el tracte professional podrà tenir unarepercussió d'abast major, en aquest cas també caldrà valorar-la. Sota qualsevol circumstància s'imposarà la norma moral de mantenir el secret professional. El problema és quan aquest secret es podria anomenar un risc per la salut pública. El psicòleg es troba que el seu pacient li ha dit que no ho dirà a ningú i que sap que ell no pot dir res. Però el psicòleg saps que següent un problema de salutpública ho ha de dir. I si ho diu perdrà la confiança amb el seu pacient i desprès restablir-la li costarà o serà pràcticament nul•la. En relació amb aquest principi, alguns filòsofs consideren que ha de ser complementat amb el principi de no-maleficència, segons el qual, primer de tot s'ha de procurar evitar fer mal. Per tant si el psicòleg ho diu pot fer mal al seu pacient i li pot canviar el seu estatemocional i la seva vida. Un altre principi seria el de Justícia: Ens indica que tots els ciutadans són respectables i tenen dret a la igualtat d’oportunitats, cosa que la noia que esta embarassada se li esta negant aquest principi. Podríem dir que si el nostre alumne hagués vigilat i no hagués negat aquest fet a la noia nosaltres podríem haver no dit res a ningú de la seva malaltia, sempre iquant ell hagués sigut responsable amb els seus actes. Però si el nen no hagués tingut la informació necessària potser no hagués actuat així (donant-li el benefici del dubte). Aquest principi el podem entendre com una extensió social del principi de no maleficència. Tenim l’obligació ètica de no lesionar-la consideració social dels éssers humans. Això ens implica que com a psicòlegs, tenim el deurede procurar igualtat d’oportunitats, per tant hem de vetllar perquè les persones tinguin accés a la millora de la seva salut, educació i treball. I finalment parlaríem del últim el principi d’autonomia: Suposa el reconeixement del dret del pacient a participar en la presa de decisions sanitàries que el puguin afectar. El principi d'autonomia imposa la idea d'un especialista-consultor i soci,obstinat a ajudar el pacient-adult i responsable a que s'ajudi a si mateix triant, en cada cas, les millors opcions. Per tant podríem parlar amb el nostre pacient i explicar-li totes les possibilitats i que ell pugui escollir la millor opció per ell.
Seguint amb el principis l’APA proposa els mateixos principis però afegint algun altre. Parla dels beneficència i no maleficència: L’actuacióprofessional d’un psicòleg ha d’anar encaminada a beneficiar les persones amb què treballa. Per beneficiar-les, els psicòleg també ha de ser acurat, amb l’objectiu d’evitar tot tipus de danys.
En cas de dubte, la solució ha de fer prevaler el principi d’evitar o minimitzar els possibles danys a les persones amb què treballa o altres que puguin resultar afectades. Aquesta responsabilitat s’estén a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1
  • Pac 1
  • PAC 1
  • Pac 1
  • PAC 1
  • PAC 1
  • Pac 1
  • PAC 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS