Поетологічні Особливості Новелістики А. Бірса На Прикладі Твору „Глечик Сиропу”

Páginas: 3 (632 palabras) Publicado: 9 de enero de 2013
Поетологічні особливості новелістики А. Бірса на прикладі твору „Глечик сиропу”



Літературна спадщина Амброза Грегорі Бірса (1842 – 1913?), а це переважно новелістика, публіцистика тапоезія, відзначається широким тематичним різноманіттям, що, без сумніву, є своєрідним віддзеркаленням багатої та неоднозначної, але разом з тим досить типової для того часу, біографії письменника.Дитинство у фанатично релігійній багатодітній родині, яка багато переїжджала, трудова юність, військова школа, участь у Громадянській війні (на боці армії півночі), журналістська праця, спроби розбагатіти,займаючись бізнесом і, нарешті, загадкова смерть – все це напевно плинуло на тематику й настрій творів Бірса, за багатьма ознаками продовжувача традиції психологічної містичної новели Едгара По, жанру, щовиник майже одночасно з американською літературою як такою. Втім, на відміну від новелістики По, творчість Бірса не вкладається однозначно у рамки романтичної поетики та являє собою радше перехідне міжромантизмом та реалізмом явище.
„Глечик сиропу” за своєю жанровою специфікою є фантастичною новелою. Основні ознаки даного жанру: стислість викладу, початок і розвиток дії характеризуютьсянадмірною деталізацією, а розв’язка написана з максимальною лаконічністю. Головним завданням новели вважалась поява у читача сильного емоційного потрясіння. Саме тому для новел Бірса характерна чітка організація іструктурно-композиційна цілісність.
Бірс удосконалює композицію своїх новел, доповнюючи їх новим елементом-псевдорозв’язкою, за рахунок якої досягається посилленя емоційного ефекту, поглиблюєдраматизм новели. Власне, у новелі „Глечик сиропу” розв’язкою сприймається безумство людей, які потрапили всередину будинку, після того, як побачили духа Слайда Димера. Але наступного дня стається більшдивна з точки зору логіки подія (але справжня розв’язка) – дозвіл покійному знову зайняти своє місце в магазині, це єдине, що можуть вчинити односельці, побачивши...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Сравнителна характеристика на микрокапсулирани мазнини на прах
  • F r а g і e
  • Рецензия На Статью А.и. Сизоненко «Отношения России Со Странами Латинской Америки В Xix

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS