Àfrica

Páginas: 11 (2726 palabras) Publicado: 6 de diciembre de 2012
CONTINENT AFRICÀ:
África és el segon continent del món per extensió poblacional. Limita al nord amb el mar Mediterrani, a l'oest amb l'oceà Atlàntic, al sud amb la conjunció dels oceans Atlàntic i Índic i a l'est amb el mar Rojo i l'oceà Índic. Encara que posseeix una superfície total de 30.272.922 km2, la qual representa el 32% del total terrestre, El continent s'organitza en 54 països, senttots ells membres de la Unió Africana, a excepció del Marroc.

RELLEU:
Rius i llacs:
Riu Nil : És el riu mes llarg del món amb 6.670 km. Naix en Burundi. Desemboca en el mar mediterrani formant un ampli delta. El delta del Nil és el major dels deltes costaners africans, les del qual inundacions van ser la base de la riquesa del Egipte dels faraons.

Riu Congo: és el riu més cabalós d’Àfrica.El règim del seu caudal és regular encara que el seu nivell descendisca diversos metres al final d l’estació de menys pluja. Contant els seus afluents té 14200 km navegables.

Riu Níger: El riu Níger, que fluix en un gran arc des de la frontera de Sierra Leone cap al nord-est arribant a la frontera sud del Sàhara, per a tornar-se cap al sud a través de Nigèria i desembocar en un ampli delta enl'Oceà Atlàntic. El seu caudal té un règim complex, en la mesura que travessa regions climàtiques amb diferents estacions de pluges.

Riu Senegal: El riu Senegal naix en les muntanyes de Fouta Djallon, a Guinea. Recorre regions on les pluges es concentren en una sola estació, la qual cosa origina que mentre que al setembre, al final de l'estació plujosa, porta un cabal de 3.500 metres cúbics persegon, pràcticament se seca al maig, quan acaba l'estació seca.

Riu Zambeze: Té 2.660 km de longitud. Naix al nord de Zàmbia per a dirigir-se cap al sud. Desemboca en l’oceà índic , formant el canal de Moçambiquès. La conca del Zambeze és una de les més sobre utilitzades del món.

Llac Victòria : Es verdader mar interior. Es el llac mes gran d’Àfrica. En ell desemboca el riu Kagera.

LlacAlbert : situat en la fosa tectònica d´Àfrica oriental. Descobert en 1864 per el explorador Baker.

Llac Tanganyika : El segon d’Àfrica, situat en el fons del Rift Valley occidental, a 782 metres d'altitud, , és un dels més bells i majestuosos d’Àfrica.

Llac Malawi: El tercer en importància, està situat A l'Est de Malawi i a l'Oest".

Muntanyes
Els cordons muntanyosos rodegen el continentel relleu predominant del qual és l'altiplà. La presència d'estes muntanyes obliga als rius a realitzar grans voltes fins a desembocar en el mar. A diferència d'altres continents, les muntanyes d’Àfrica són les zones més habitades, ja que protegeixen a la població de les altes temperatures i la densa vegetació que es troba en les zones planes.
Els sistemes muntanyosos poden dividir-se en cincregions:
-Sàhara: En el centre del desert de Sàhara s'ubiquen les muntanyes Ahaggar al sud i les muntanyes Tassili i Tibesti al nord. Proporcionen una zona de clima més fresc enmig d'un tòrrid desert.
-Monts Dragons: Es troben al sud del continent i corresponen al plegament hercínico.

- Monts Atles: Formats en el plegament Alpí, es troben al nord del desert de Sàhara. La seua major alturacorrespon a la muntanya Toubkal amb 4.165 metres."

-Gran Fractura: Este clavill s'ubica a l'est del continent i és la major del món amb 3.000 quilòmetres de longitud. S'inicia en la zona del Mar Mort, en Saia i culmina en la costa de Moçambic. Es destaquen grans volcans com el Kilimanjaro de 5.895 metres i el Kenya de 5.200 metres.

Costa oest: Sobre la costa oest s'ubica un bord elevat paral·lel ala mateixa. Constitueix un refugi per als pobladors per la seua menor temperatura i pel fet que les planes inundables es troben infestades d'insectes

Altiplans:
Les altiplans africanes formen la major part del relleu continental. Les seues característiques són molt diverses, destaquem:
Sàhara: L'altiplà de Sàhara és el major desert del món i es troba travessada per cadenes muntanyoses. Les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Africa
  • Africa
  • Africa
  • Africa
  • Africa
  • africa
  • África
  • AFRICA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS