Èxode Moises

Páginas: 6 (1284 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2012
Cristianisme i cultura




L’èxode i Moisès

L’antic testament, comença amb la història d’uns patriarques, que es dedicaven al pasturatge i que en un moment decideixen emigrar a Egipte, en busca d’una millor qualitat de vida. Però, en cop allà rebran un tracte denigrant, és llavors quan sorgeix la figura de Moisés, el qual liderarà la sortida dels jueus d’Egipte cap a la terra promesa,aquesta migració rep el nom d’èxode.
Quan el poble d’Israel surt d’Egipte es forgen els pilars del judaisme, que són els següents:
El poble jueu és l’escollit per Déu. Déu i el poble jueu fan una aliança, la qual es produeix a la muntanya de Sinaí. Déu escriu els deu manaments en una tauleta, els quals hauran de complir els jueus, i a canvi Déu es compromet a garantir la prosperitat del pobled’Israel , adjudicant-los la terra promesa, Palestina.

Existeixen dos moments de transició en l’episodi de l’èxode, un primer conformat per Jacob i els seus dotze fills, que vivien en l’exili d’Egipte i que creixeran fins a formar una gran nació; aquets seran coneguts com a hebreus. Posteriorment, però seran maltractats pels egipcis, això és degut a la pujada al poder d’una altre faraó, que elsoprimirà per por a ser traïts. És per això que els hebreus seran esclavitzats i s’ordenarà l’assassinat de tots els fills hebreus barons. Serà llavors quan apareixerà la figura de Moisès, un nen hebreu que acabat de néixer va ser llançat al riu en un cistell, per intentar salvar-li la vida. Aquest nen va ser trobat per una de les filles del faraó i va ser adoptat per ella mateixa. Quan Moisès va sergran, i en veure la injustícia comesa per un egipci, en matar a un hebreu, aquest va reaccionar matant a l’egipci agressor. Per por a les represàlies Moisès fugirà al desert on serà testimoni d’una revelació de Déu. Déu li transmetrà el missatge de que és l’encarregat d’alliberar el poble d’Israel. Moisès segueix el missatge de Déu i es presenta davant del faraó, però aquest no obeirà les paraulesde Déu. Per això, el poble d’Egipte serà castigat amb plagues terribles que produiran moltes morts, el faraó però no acceptarà la sortida dels hebreus fins que no es produeixi la mort del seu primogènit. Un cop aconsegueixen alliberar-se de la repressió dels egipcis, els hebreus seguiran al seu líder, Moisès. Travessaran el desert per poder arribar a la terra promesa, però Déu els farà anar pelcamí més llarg, el qual els salvarà, ja que un cop van començar la seva fugida, els egipcis els van perseguir, va ser llavors quan es produeix un dels miracles descrits a la Bíblia, la divisió del mar Roig. Déu va obrir el mar, perquè els hebreus poguessin avançar, i quan els egipcis van passar es va tancar i els perseguidors es van ofegar. Finalment arribaran a la muntanya de Sinaí, on Moisèspujarà al cim i rebrà les lleis en les quals hauran de viure els israelians, els deu manaments. Però un cop arriben a la terra promesa es troben que allà hi ha assentat un altre poble, els caneons, el qual era molt més fort. En aquell moment Déu va decidir que aquesta generació no arribaria a conèixer la terra promesa, i els israelians van haver de seguir caminant pel desert, així que no entrarandirectament al Canaàn, sinó que el vorejaran.
L’acte final de l’èxode es produeix a les planures de Moab, allà Moisès, quan ja era gran, va revelar als seus seguidors el contingut de les lleis que havien de seguir per poder heretar vertaderament Canaàn.
Desprès de la mort de Moisès al cim de la muntanya de Nebo, Josué serà l’encarregat de dirigir als israelians, és llavors quan es completarà el pas defamília a nació.

La història de l’alliberació del poble jueu, és tan important que representa 4/5 parts de les escriptures fonamentals d’Israel. Per la seva importància, desde l’àmbit de l’arqueologia s’ha començat a investigar per poder comprovar la seva veracitat.
S’ha pogut demostrar gràcies a les trobades arqueològiques les migracions produïdes a Egipte per part de la gent de Canaàn,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el exodo de Moises
  • La Figura De Moises En El Éxodo
  • Exodo 2:1-25 (se salva al bebe moises)
  • Exodo, Historia De Moises
  • exodo
  • Exodo
  • El Exodo
  • El exodo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS