“ Bienestar insuficiente, democràcia incompleta”

Páginas: 14 (3480 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2014
Polítiques socials i legislació en l’àmbit de l’Educació social
“ Bienestar insuficiente, democràcia incompleta”
Sobre lo que no se habla en nuestro país






1. Contextualització de l’autor i la seva obra.
L’autor de “ Bienestar insuficiente democracia incompleta. Sobre lo que no en habla en nuestro país”, Vicenç Navarro va néixer al 1937 a Gironella, a la comarca del Berguedà, esva llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona l’any 1962. Però aquell mateix any, es va haver d’exiliar arran de la seva lluita contra la dictadura franquista.
Ha sigut Catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona. Actualment és Catedràtic de Ciències Polítiques y Socials a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. També és professor de PolítiquesPúbliques a The Jhons Hopkins University (Baltimore, EEUU) on ha impartit docència durant 35 anys. Dirigeix el Programa en Polítiques Publiques i Socials patrocinat conjuntament per la Universitat Pompeu Fabra i The Jhons Hopkins University i, dirigeix també l’Observatori Social de Espanya. Aleshores, va passar per les universitats sueques d’Uppsala i Estocolm, on va estudiar Economia política.Posteriorment continuà els seus estudis al Regne Unit, a la London School of Economics, a la d’Oxford i a l’Edimburg, on hi va estudiar Polítiques Publiques i Socials. Tres anys després, al 1965, va anar a la Universitat Jhon Hopkins, on es doctorà l’any 1967 i on ha impartit la docència durant trenta-cinc anys.
A banda de la seva activitat acadèmica, ha estat assessor de molts governs arreu del món, comper exemple a Cuba i a Xile, així com de diversos governs dels Estats Units i del Congrñes Americà, pel que fa a les reformes dels seus sistemes de salut. També ha assessorat les Nacions Unides i l’Organització Mundial de la Salut.
Avui, a més de continuar la seva tasca a la Universitat Jhon Hopkins com a professor de Polítiques Publiques, és Catedràtic de Ciències polítiques i socials a laUniversitat Pompeu Fabra i dirigeix l’Observatori Social d’Espanya – una xarxa d’acadèmic i investigadors de diverses universitats que són experts en diverses àrees de l’Estat del benestar.
Ha escrit uns vint-i-cinc llibres que han estat traduïts al castellà, el francès, l'alemany, el suec, el japonès o el xinès i més de quatre-cents articles científics. És també rector emèrit de la UniversitatProgressista d'Estiu de Catalunya (UPEC).
Al 2002, va rebre el premi de assaigs de l’Editorial Anagrama per el llibre “ Bienestar insuficiente democracia incompleta. Sobre lo que no en habla en nuestro país”. Segons la Agencia de Informació Científica Internacional de la Universitat de Pensilvania, Navarro es un dels científics espanyols més citats de la literatura científica internacional enciències socials ( que inclou ciències polítiques, economia, sociologia i altres).
En aquest llibre, Navarro fa una crítica a les tesis neoliberals que justifiquen el progressiu desmantellament de l’Estat del Benestar. I presenta una alternativa basada en la formula socialdemòcrata de la intervenció activa de l’Estat, al tan propagat pensament únic, que promulga que només hi ha una possible políticaeconòmica per fer front a la globalització que passa inevitablement per la desregularització del mercat laboral i el desmantellament dels i beneficis i interessos socials. L’autor centra la seva crítica i el seu anàlisi a Espanya i a Catalunya, i en molts casos els compara amb els països que composen la Unió Europea, per tal de qüestionar els èxits de les polítiques neoliberals que els governs dedretes han aplicat els últims anys, a la mateixa vegada que denuncia el dèficit social que l’aplicació d’aquestes polítiques han provocat.
Al llarg de la seva tesi l’autor ens recorda la raó de ser de l’Estat del benestar , que consisteix en mitigar l’efecte de la pobresa a través de polítiques socials de redistribució de la renda. I ens recorda que qualsevol retallada social engrandeix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bienestar Insuficiente, Democracia Incompleta Sobre Lo Que No Se Habla En Nuestro País
  • Bienestsar insuficiente, Democracia incompleta
  • Bienestar Y Democracia
  • Influencia De La Democracia En El Bienestar De Las Personas
  • Democracia Competitiva De Partidos Y Estado De Bienestar Keynesiano
  • 3 Democracia Incompleta
  • la historia de la democracia (incompleto)
  • La Democracia Populista Y La Democratizacion Del Bienestar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS