Páginas: 13 (3005 palabras) Publicado: 21 de enero de 2015
El Cafè de la Granota (Jesús Moncada)
14 contes que narra en Cistòfor a un jove cronista (que escriu les històries en un conte) al Cafè de la Granota. Els contes són històries que han passat al poble. El llenguatge que utilitza Moncada és català occidental, però també hi afegeix vocabulari de la franja de ponent (la seva zona i la zona on es desenvolupen els contes), per tant, sembla que elscontes hagin sigut transferits per boca-orella.
1. UN BARRIL DE SABÓ MOLL
El títol d’aquesta història és un barril de sabó moll ja que, el protagonisme el té un barril de sabó moll que s’escorre de les mans d’un home, en Florenci, qui el puja carreró amunt i quan se li rellisca cau carrer a baix.
L’acció d’aquesta història es fa durant un matí.
L’assumpte de què tracta és quan el patró, en PereCamps, mana al seu peó, en Florenci, a pujar un barril de sabó moll cap a la botiga d’Adelaida situada al punt de dalt del carreró de Sant Francesc (travessa la vila de dalt a baix; seguint el pendent de la serra, i acabant a l’Ebre), un camí recte i pesat de pujar, i encara més amb un barril de sabó moll.
El motiu pel qual en Florenci ha de pujar el barril és pel fet que el seu patró l’hi hamanat i el motiu pel qual se li rellisca és ja que un barril de sabó moll rellisca molt i encara més amb la situació que si li presenta, aquesta és el temps que feia al poble aquell dia, amb trons i pluja
Gràcies a aquest conte podem observar la crítica social i política de l’època. Aquest conte il•lustra l’actitud moralment criticable d’alguns personatges com es el cas d’en Florenci o en Pere Camps.PERSONATGES:
Pere Camps: Patró d’en Florenci. Violent, aspre, arrogant. La seva funció és mostrar la seva superioritat davant de l’home treballador.
Florenci: Treballador d’en Pere Camps. Aguanta crits i ordres per tal de no perdre la feina.
Clenxa: Propietària d’una botiga: se’n riu d’en Florenci.
Marieta Peris: Xafardera, se’n riu d’en Florenci.

2. LA PLAGA DE LA RIBERA
És el segoncapítol del llibre "El cafè de la granota". Aquest capítol està escrit en forma de carta, ja que l'escriu Jeroni Salses i Santapiga, per donar-li al director de la presó de Lleida.
En aquesta carta li explica que feia temps van decidir fer obres a l’Ajuntament del poble perquè estava molt vell, així que van decidir buidar l’Ajuntament i repartir les coses que hi havia dins entre la gent del poble.En Jeroni i l'Elisenda tenien una casa molt petita on pràcticament no hi cabia res i encara menys després de guardar les coses de l'Ajuntament. Encara que no només van guardar els retrats, sinó que també es van fer càrrec d'en Valerià.
En Valerià era un criminal, per aquesta raó a l'Elisenda no li feia molta gràcia que estigués a casa seva, però finalment es va quedar perquè es comportava bé.Poc a poc l'Elisenda i en Jeroni confiaven en ell, encara que en Valerià es sentia fracassat, perquè no li sortien les coses com ell volia. Des de ben petit volia ser una mala persona. Per aquesta raó en Jeroni li escriu la carta al director de la presó, per a què en Valerià vagi a classes dels professionals. Com la parella mai havia tingut fills, van pensar que aquesta era una bona causa pergastar els seus diners.

PERSONATGES:
Jeroni Salses i Santapiga: És l’agutzil de la seva vila, un càrrec que ocupa des de fa trenta anys. Té una bona conducta, pública i privada, és seriós en la feina i no suporta els pocavergonyes del seu poble i dels voltants.

Valerià, “la Plaga de la Ribera”: És un bon noi, però ell no vol ser-ho, des de ben petit volia ser una mala peça, però mai hoaconseguia, sempre que feia alguna cosa amb mala intenció, el destí li tornava i acabava amb un final feliç.

Elisenda: És una bona xicota però a vegades és molt tossuda. L’Elisenda està en contra de tenir un criminal a casa seva, ja es va enfadar quan va haver de guardar tots aquells trastos, ja que la seva casa és molt petita i encara ho semblava més després d’haver de fer lloc per les coses de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS