0

Páginas: 35 (8588 palabras) Publicado: 12 de septiembre de 2015
1.LA SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
La població europea va augmentar pel millorament de la dieta i el avanços mèdics i sanitaris. Pasteur, Koch i altres científics van aconseguir un descens de la mortalitat amb l’augment de l’esperança de vida que porta a una nova fase de creixement. Per una altra banda, també augmentaren els desequilibris en el repartiment de la riquesa .
Entre 1884 i el 1914 elpetroli i l’electricitat destronen el carbó com a principal font energètica. L’explotació comercial del petroli va començar als Estats Units (1859) usant-se, en primer lloc, en la il•luminació i més tard en el transport, però va ser l’ús de l’electricitat el que va canviar la ubicació de les empreses tot aportant un gran nombre d’aplicacions en la comunicació, el transport, la il•luminació il’oci. En el transport urbà va aportar innovacions de la magnitud dels tramvies i els ferrocarrils metropolitans, mentre la navegació acurtava la durada dels trajectes transoceànics gràcies a la tècnica i a l’obertura de nous canals com ara el de Suez (1869) i el de Panamà (1914).
També la invenció del pedal (1865) i del pneumàtic (1888) van fer possible l’aparició de la bicicleta, encara que seràl’automòbil a gasolina (1885) el que realment va revolucionar els mitjans de transport gràcies a Karl Benz
Des de finals del XIX, però, el progrés tecnològic va passar a ser el resultat de la cooperació d’un nombre elevat d’especialistes i no el fruit d’un èxit individual.
Noves formes d'organització del treball
Taylorisme. Sistema d'organització científica de la producció aplicada a les gransempreses, amb l'objectiu d'augmentar la productivitat. Basat en les idees de F.W.Taylor, precursor de la dita organització científica del treball, que consisteix fonamentalment en l'estudi detallat dels processos de treball, que són descomposts en diverses tasques, el temps d'execució de les quals es determina mitjançant cronometratges, i en l'establiment, com a incentiu, del pagament de primeslligades al rendiment. Amb el taylorisme es pretén eliminar temps morts i moviments inútils i aconseguir, com deia Taylor, una "cooperació estreta, íntima, personal, entre la direcció i els obrers". La seva aplicació va donar lloc a la primera cadena de muntatge, introduïda a la fàbrica Ford, el 1913, raó per la qual aquest sistema també es coneix per fordisme.
Fordisme. Sistema de producció industrialintroduït per Henry Ford a les primeres dècades del segle XX. Les teories clàssiques del fordisme van sorgir al principi del segle XX, època en què va culminar el maquinisme, amb la introducció de nous mètodes d'organització del procés de treball. El fordisme prestava molta atenció a la sortida comercial dels productes: la producció en massa requereix mercats de masses. El fordisme suposa laintroducció de la cadena de muntatge mòbil i la fabricació portada a terme a grans plantes i adreçada a mercats de masses. Aquest sistema de producció a gran escala esdevingué essencial per a la indústria de l'automòbil mundial i, posteriorment, va ser adoptat per altres sectors industrials.
Estandardització
Com que les banderes tenen sempre unes mides exactament en la relació dels seuscomponents, "estàndard" ha passat a voler dir tipus, model o norma. En economia, és l'especificació de les característiques d'un producte per facilitar-ne la fabricació en sèrie, la qual cosa representa una disminució de la variabilitat de mides o de tipus, tal com s'esdevenia en la producció artesanal.
Economia d'escala
Disminució del cost de producció d'un producte obtingut gràcies a un augment de lesdimensions de l'empresa.
Concentració empresarial
En sentit limitat, procés jurídic a través del qual es fusionen les activitats de dues o més empreses, amb pèrdua de la personalitat jurídica d'alguna empresa o de totes les que hi participen. Hi ha diferents formes de concentració: les societats d'empreses cerquen la prestació conjunta d'un servei necessari a totes elles; les unions temporals...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS