02historia Medieval Universal

Páginas: 55 (13579 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2015
HISTÒRIA MEDIEVAL UNIVERSAL

Tema 1: L’Imperi d’Occident entre els s. IV i VI i la seva desaparició com a estructura política

- Conceptes Clau:
- Romanització: Llengua, religió, dret i cultura són hereus de Roma, resultat d’un procés de romanització. La romanització és l’adaptació d’una societat a les estructures del nou poder i govern sobirà a través de mecanismes a llarg termini. Els romansofereixen als pobles conquerits la possibilitat d’integrar-se a la seva cultura després d’enviar a un governador i crear una colònia amb ciutadans llatins. L’objectiu és captar aquelles persones a qui pot interessar integrar-se. Serà el cristianisme el que aconseguirà que la romanització tingui efectes duradors. Pel que fa al llenguatge, a la part occidental el llatí serà la llengua imperant,mentre que a la part oriental ho serà el grec.
- Tetrarquia: Divisió de l’administració duta a terme per Dioclecià (s. III) que comportà la creació de 4 prefectures amb 3 diòcesis cada una.
- Colons: Camperols que conreen terres en règim d’arrendament. No són propietaris de les terres que treballen, sinó que paguen una renda al propietari per l’usdefruit de la terra. Molts colons són pluriempleats,tenint també terres de la seva propietat, tot i que per aquestes han de pagar tribut. Així doncs, només en comptades ocasions els camperols tindran alguna possibilitat d’estalviar.
- Cúria: Són col·legis municipals que s’encarreguen de les vil·les i de la seva comarca. Són nomenats per les ciutats, no per l’emperador.
- Fiscalitat: L’Estat crea una institució per garantir la recaptació delstributs.
- Tribut: Pagament que fa qualsevol persona a l’Estat en concepte d’impost.
- Renda: Pagament que lliura un camperol al propietari per conrear una terra que no és seva. Normalment es dona en l’àmbit privat, però també pot pagar una renda a l’Estat quan aquest funciona com a entitat privada (com per exemple, llogant terres que té en propietat).
- Indictio: Factura demandada per l’Estat a travésdels seus administradors fiscals a les curies de les ciutats. El total d’aquesta factura és la indictio.
- Capitatio: Terme genèric que fa referència a la responsabilitat fiscal de cada súbdit. Segons el status del contribuent el nivell d’exigència varia.
- Iugum/ iuga: És un índex per transformar les professiones (declaracions) de propietat expressades en mesures tradicionals (plethra, iugera,perticae) en porcions de contribució fiscal. És una unitat abstracta.
- Iugera: Mesura de superfície de la terra.
- Annona: Tribut
- Caput: Pagament no variable pels que tenen prou recursos per ser contribuents però que no tenen prou propietat per poder convertir la seva professio en iuga.
- Honestiores: Església, senadors, funcionaris i soldats. Eren jutjats amb favors i quasi mai eren sancionats.
-Humiliores: Eren el poble ras i representaven el 95 % de la població. Normalment tenien les de perdre en un judici


- Període del 250 al 271
Aquest va ser un període crític per a l’Imperi Romà, ja que per orient els perses van arribar fins a Turquia, i pel nord, un seguit de pobles bàrbars que després anomenarien pobles germànics, van arribar fins a la frontera.
Paral·lelament a les incursionsdels bàrbars, entre el 250 i el 271 es produeix l’època de l’Anarquia Militar, durant la qual els emperadors es van aniquilant entre ells. Existeix una diferència entre ostentar el nom d’“August” i el de “Cèsar”, el primer és la màxima magistratura assolible mentre que el segon és aquella immediatament inferior. La pugna per aconseguir el poder és entre la gent que pot assolir el càrrecd’emperador, la majoria dels quals són militars de carrera. Així, tots tenen les seves forces militars pròpies. En aquest context, no és estrany que es produeixin tantes incursions. Els més perillosos són els gots (els de les incursions del segle IV són els que posteriorment seran coneguts com a visigots) i els perses. Els perses, al contrari que l’Imperi Romà, estan passant per una època d’esplendor, ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ¿Influye La Época Medieval En La Literatura Universal?
  • MEDIEVAL UNIVERSAL 5
  • Historia Medieval Universal
  • Historia Medieval Universal
  • El problema medieval d elos universales
  • Tema 1: Historia Medieval universal
  • Medieval
  • Medieval

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS